Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 2020 yılının Mart ayından itibaren öğrenciler, uzaktan eğitim sistemiyle eğitim almaya çalışıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın oluşturduğu Eğitim ve Bilişim Ağı (EBA) üzerinden online eğitim verilirken, çok sayıda öğrenci imkansızlık nedeniyle bundan yararlanamıyor. Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Çiftlik (Bedrû) Buğdaylı (Taxyan) ve Ortaköy (Gundhedîd) ve daha birçok köyde yaşanan internet şebekesi sorunu nedeniyle öğrenciler EBA’ya erişemiyor. Köylerin belirli noktalarına giderek şebekenin gelmesini bekleyen öğrenciler ve veliler, bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyor. 

400 HANELİ KÖYDE ERİŞİM YOK!

Silopi ilçesine 10 Kilometre uzaklıkta bulunan Çiftlik köyünde internet şebekesi çekmiyor. Velilerden Suphi Unaç, internet ve şebeke sorunun yıllardan beri süre geldiğini belirterek, “Köyümüzde 400’e yakın hane var. İnternet soru hep vardı ama bu son bir yıldır bu sorunla daha çok karşılaştık. Biz ne telefonla konuşabiliyoruz ne de öğrencilerimiz EBA’ya girebiliyorlar. İnterneti bir tarafa bırakın en doğal hakkımız olan telefonla konuşmak bile sorundur. Köyümüzde hiçbir hat doğru düzgün çekmiyor. Sadece bizim evde 3 öğrenci var. Bu öğrenciler de hiçbir şekilde EBA’ya giremiyor. Eğitimden mahrum kalıyorlar” dedi.

İnternet alt yapısı da olmadığı için evlerine internet bağlayamadıklarını ifade eden Unaç, “İnternete giremeyen öğrenciler de ne derslere katılabiliyorlar ne de bir ilerleme sağlayabiliyorlar. 21’nci yüzyıldayız ama hala şebeke sorunu yaşıyoruz. İnsanlar uzaya gidiyor biz de şebekenin gelmesini bekliyoruz. Talebimiz bu sorunun bir an önce çözülmesidir” diye konuştu. 

‘ALT YAPI ÇALIŞMASI YAPILSIN’

Öğrencilerden Ferhat Ayaz da şebeke ve internet sorununa tepki göstererek, şunları söyledi: “Kendimi bildim bileli biz bu sorunu yaşıyoruz. Sadece köyün girişinde şebeke var. Ama köyün içinde şebeke yok. Çok zorlanıyoruz ve derslere hiçbir şekilde katılım gösteremiyoruz. Akşamları yüksek yerlere çıkıp şebekenin gelmesini bekliyoruz. Biz bu şebeke sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz. Sorun varsa çözüm geliştirilir. Ama herhangi bir çalışma da yok. En azından bunun için bir alt yapı çalışması yapılsın.” 

SORUN ÇÖZÜLSÜN 

4 çocuğu öğrenci olan Salih Unaç ise bu sorunun bir an önce çözülmesini isteyerek, sözlerini şöyle sürdü: “Benim öğrencilerim var ama internete giremiyorlar. Bizim köyde hiçbir hat çekmiyor. Sadece bizim değil, toplam 5 köy bu sorunla karşı karşıya. EBA sistemi bizim burada geçmiyor. Bu sorun ya çözülsün ya da okullar açılsın.”