Mardin’in Nusaybin ilçesindeki Girmeli Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde matematik öğretmeni olarak görev yapan Büşra Tarım’ın sosyal medya hesabından yaptığı “Artık tayinim çıkabilir mii Allahım. İnsanların Kürtçe konuşmasına tahammülüm kalmadı da” şeklindeki ırkçı paylaşımına yönelik tepkiler devam ederken, Türkiye’de en çok konuşulan ikinci dil olan Kürtçe anadilde eğitim halen yasak. 

Kürtçeye dönük bu yasak ve kabülsüzlük, son olarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Sıdık Taş’ın 21 Şubat Dünya Anadil Günü'nde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesine verilen yanıtta kendisini gösterdi.

Taş, önergesinde UNESCO’nun 21 Şubat’ı Dünya Anadil Günü ilan ettiğini  anımsatarak dünyada birçok dilin yok olma tehdidi altında olduğuna dikkat çekmişti. Anadilde eğitimin evrensel bir hak olduğunun belirten Taş, Kürtçe ve Türkçenin birlikte yaşamasının mümkün olduğu vurguladı.

‘BAKANLIĞIN ÇALIŞMASI VAR MI?’ DİYE SORDU

HDP’li vekil Taş, önergesinin devamında ise Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a “Anadilde eğitim hakkının sağlanması hususunda bakanlığınız bünyesinde hangi çalışmalar yapılmakta mıdır?”, “Anadilde eğitim hakkı anayasal güvence altına alınacak mıdır?” sorularını yöneltti.

Soru önergesini yanıtlayan Bakan Selçuk, Anayasa’nın 42’nci maddesine atıfta bulunarak, “Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez” yanıtını verdi.

Bakan Selçuk yanıtında, bu hüküm gereği anadilde eğitime dair herhangi bir çalışma yürütülmenin söz konusu olmadığını belirtti. 

Mezopotamya Ajansı / Diren Yurtsever