Türkiye'nin dört bir yanından Ankara’ya ek atama için gelen ataması yapılmayan yüzlerce öğretmen, Ulus Atatürk Heykeli önünde basına açıklaması yaptı. Açıklamada “60 bin lüks değil ihtiyaçtır”, “Maliye eğitimde tasarruf olamaz”, “İhtiyaç 138 bin atama 20 bin”, “Bütün BESYO burada, ek atama nerede?” ve “20 bin hüsran 60 bin haktır” dövizleri taşınırken “Susma haykır 60 bin haktır” ve “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atıldı. 

KESK üyeleri, Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, siyasi parti temsilcileri ve milletvekilleri de atanmayan öğretmenlere destek verdi. 

600 BİN ATANAMAYAN ÖĞRETMEN

Yıllarca aldıkları eğitimin sonunda aileleriyle birlikte aylarca, kiminin yıllarca atanabilmenin umuduyla beklediğini belirten Doğan Özbölgili, 600 binin üzerinde atanamayan öğretmenin olduğunu söyledi. Ataması yapılmayan öğretmenler sorunun yıllardan beri süregelen bir sorun olduğunu kaydeden Özbölgili, “2021 yılında son dönemlerin en ağır mağduriyetiyle karşı karşıya kalmış durumdayız. Bu mağduriyetten dolayı burada toplanmış bulunmaktayız” dedi.

20 BİN ATAMA MÜJDE DEĞİL

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 20 bin öğretmen atanacağını müjdelediğini ifade eden Özbölgili, atama takviminin açıklamasını bekleyen öğretmenler için bunun bir müjde olmadığını ifade etti. Özbölgili, devamında şunları söyledi: ”Büyük bir emekle girdiğimiz sınavın ardından büyük bir umutla yüksek kontenjanlarda atama beklerken, hayal kırıklığına uğradık. Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk’un öğretmenler için çabaladığını ve bizlerin umutlarını kırmamak için çalışmalar yürüttüğünü bilerek biz de 5 ay boyunca taleplerimizi duyurmaya çalıştık. Bu sürede taleplerimiz duyulmamış olmalı ki, 20 bin atama bizlere müjde olarak sunuldu. Biz bu müjdeyi kabul etmiyor ve 2021 yılında en az 60 bin öğretmen atanmasını talep ediyoruz.”

DAHA FAZLA KONTENJAN

KPSS’ye bu yıl 439 bin öğretmenin girdiğini belirten Özbölgili, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2021 yılı için açıkladığı öğretmen ihtiyacı sayısı 109 bin. Hem öğretmen ihtiyacını hem atama bekleyen öğretmen sayısının her geçen yıl artarak çoğaldığını göz önünde bulundurduğumuzda öğretmenlere daha fazla kontenjan ayrılması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

EĞİTİMDEN TASARRUF OLMAZ

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a seslenerek, “Her şeyden tasarruf olur ama eğitimden tasarruf olmaz” diyen Özbölgili, şöyle devam etti: ”MEB, 80 bin 583 kişinin ücretli öğretmen istihdam edildiği ortaya koydu. Bu sayının yalnızca 37 bin 208’i Eğitim Fakültesi mezunlarından oluşuyor. Bu bizlere, MEB’in açıkladığı öğretmen ihtiyacının yanı sıra, ücretli öğretmen sayısı kadar daha ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Öğretmen dahi olmayanların, bizim bulunmamız gereken alanlarda ücretli öğretmen istihdamı üzerinden çalıştırılıyor olmasını kabul edemiyoruz. Öncelikle öğrencilerimizin eğitimcilere emanet edilmesi gerektiğinden ve atanmayı bekleyen öğretmenlerimizin atanması yoluyla bu ihtiyacın giderilmesinin şuanki sorunumuzu büyük oranda çözeceğinden ücretli öğretmenlik sisteminin kaldırılmasını istiyoruz. Ailelere de buradan seslenerek, çocuklarını eğitimcilere emanet etmelerini öneriyoruz."

2020 KPSS PUANLARI GEÇERLİ OLSUN

Ankara’ya seslerini duyurmak için geldiklerini belirten Sıla Sözeyataroğlu ise atanamayan öğretmenlerin taleplerinin şunlar olduğunu söyledi:

* 2021 yılı için belirlenen 20 bin öğretmen atamasına ek olarak bir atama daha gerçekleştirilmesini ve MEB’in 109 bin olarak duyurduğu öğretmen ihtiyacı göz önünde bulundurularak en baştan beri dillendirdiğimiz gibi en az 60 bin atamanın gerçekleştirilmesini istiyoruz.

* Açıklanan 2021 yılı öğretmen atama takviminde bir düzenleme yapılmasını, 6 aya yayılan takvimin daha kısa bir süreye toparlanmasını ve peşinden ek atama takviminin yayınlanmasını istiyoruz.

* 2021 yılı için yapılacak olası bir ek atamada, puanlarımızın ve emeğimizin boşa gitmemesi adına yalnızca 2020 KPSS puanının geçerli sayılmasını istiyoruz.

ÖĞRETMEN YALVARMAZ BOYUN EĞMEZ

Ankara’ya yalvarmaya gelmediklerini, mağduriyetlerini en gür sesle dile getirmeye geldiklerinin ifade eden Sözeyataroğlu, Fakir Baykurt’un sözleriyle MEB’e sesledi “Öğretmen yalvarmaz, öğretmen boyun eğmez, öğretmen el açmaz, öğretmen ders verir”

HALUK LEVENT DE DESTEK VERDİ

Atanamayan öğretmenlere destek olmak için gelen sanatçı Haluk Levent, bir parça seslendirdi. "Hani Benim Olacaktın" şarkısının nakaratını değiştiren Levent’le birlikte atanamayan öğretmenler “İki bahar önce/okulun bitince/hani atanacaktım” sözleriyle şarkı söyledi.  

BAKAN İLE GÖRÜŞME

Açıklamanın ardından atanamayan öğretmenler arasından seçilen temsilciler, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile görüşmek için Bakanlığa gitti.