Kürt Araştırmalar Derneği (Komeleya Lêkolînên Kurdî), koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle her yıl düzenli olarak Bahar, Yaz, Sonbahar ve Kış sezonu olmak üzere verdiği yüz yüze Kürtçe dil eğitimi kurslarına ara vermek zorunda kaldı. Ancak dernek, salgın tehdidini fırsata çevirerek, çeşitli dijital platformlarda online kurs vermeye başladı. 

Kürtçenin Kurmanci, Kurmanckî, Hewramî, Kelhurî ve Soranî lehçelerinde kurs veren dernek, şimdi ise Youtube kanalları (https://www.youtube.com/channel/UCPklNl9GS8CB8V4r9r-VEJA) üzerinden Kürtçe dil eğitimi için video yüklemeye başladı. Videolarla, Kürtçe bilen ve az bilenler için okuma ve yazma yetisi kazandırma yanı sıra dilbilgisi öğrenimi amaçlanıyor. 

DİLBİLGİSİ ÖĞRETİLİYOR

Videolu derslerde eğitim veren dernek yöneticisi ve dil eğitmeni Ali Arslan, ders projelerinin ayrıca Heinrich Boll Stiftunge Derneği Türkiye Temsilciliği tarafından desteklendiğini söyledi. Verdikleri derslerin 13 bölümden oluştuğunun bilgisini paylaşan Arslan, bölümlerde genel olarak dilbilgisine yer verdiklerini kaydetti. Arslan, “Bu 13 bölümlük dersler Kürtçeyi az bilen ve iyi bilenler hazırlandı. Bu derslerle hem Kürtçe alfabeyi hem Kürtçe yazım yeteneklerini hem de esas olarak dilbilgisini öğretmeyi hedefliyoruz” diye belirtti. 

BENZER ÇALIŞMALARA DEVAM

Kovid-19 salgını ve yayın kullanımı nedeniyle dil alanındaki çalışmalarını dijital medya üzerinden vermeye başladıklarını ifade eden Arslan, “Yüz yüze dersler veremediğimiz için bir boşluk oluştu. Bizler de hem bu sebeple hem de salgın nedeniyle bu mecraya yöneldik. Bu sayede çok daha fazla kişiye ulaşmaya başladık. Şimdilik bu kursta eğitmen olarak sadece ben ders veriyorum. Ancak iler ki zamanlarda Kirmanckî için de bu tarz çalışmalar yapmak istiyoruz. Öte taraftan benzer alanlarda bu çalışmaları yoğunlaştırmayı düşünüyoruz. Çünkü bir boşluk oluştu, biz de bu boşluğu bu imkanlarla gidermeyi hedefliyoruz. Ayrıca dijital medyanın önemi arttı. Çok daha fazla kişiye ulaşma imkanı sağlıyor" diye konuştu.  

SALDIRILARA RAĞMEN

Kürtçeye yönelik saldırılara rağmen ilginin umut verici olduğunu dile getiren Arslan, “Kürtler de dünyadaki diğer bütün halklar gibi ana dillerinde dil eğitimi görmek istiyor. Şu anda bu imkan Başur ve Rojava’da var ancak diğer parçalarda yasaklı ve engelleniyor. Ancak ne kadar baskılar olsa da günden güne bu alana ilgi artıyor. Dijital medyanın sunduğu imkanlarla insanlar bu alanda olan eser ve çalışmalara daha fazla ulaşabiliyor” diye belirtti.  

KÜRTÇEYE DAVET 

Kürtçe alanında yaptıkları çalışmalarının önemli olduğunu belirten Arslan, sözlerini “Bu dersleri vermemizdeki temel amaç, asimilasyon ve oto asimilasyonun önüne geçmek. Çünkü bilindiği üzere Kürtçe eğitim fiili olarak yasaklanmış durumda. Bu da asimilasyon tehlikesini her geçen gün artırıyor. Biz de tehdide karşı standart okuma ve yazmayı geliştirmeye ve yaymaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda Kürtleri ve Kürtçe bilen herkesi çalışmalarımızı takip etmeye davet ediyoruz” diye noktaladı. 

Mezopotamya Ajansı / Mehmet Aslan