Edremit ilçesinde bulunan ve bölgeye hizmet veren, 130 yataklı Van Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2011 depreminden sonra zarar gördüğü gerekçesiyle kapatıldı. Yapılan girişimlere rağmen açılmayan ve daha sonra yıkılan binanın yeri ise satılığa çıkarıldı. Sağlık Bakanlığı tarafından belediyeye devredilen arsa, Edremit Belediyesi tarafından satılığa çıkarıldı. 11.296,98 metrekarelik alanın, belediye tarafından satış amaçlı ihaleye çıkarılması tepkilere neden oldu. Duruma tepki gösteren Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Doktor Hüseyin Yaviç, sağlık alanında yaşanan sıkıntılara rağmen hastane yerinin satılmasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Edremit sınırları içerisinde yeşil alanların giderek azaldığına dikkat çeken belediye meclis üyesi Cemil Komi ise, bütün itirazlarına rağmen AKP’li meclis üyelerinin çoğunluğu sağlamasıyla, arazinin satışı için karar çıkarıldığını dile getirdi.

VAN'DA 3 HASTANE KAPATILDI

Van Gölü sahilinde bulunan yerin, sağlık alanında değerlendirilmesi beklenirken, satışa çıkarılmasının sağlığa verilen değerle alakalı olduğunu belirten Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Doktor Hüseyin Yaviç, Türkiye’de son yıllarda birçok sağlık kuruluşunun kapatılarak tek çatı altında birleştirilme çalışmaları yapıldığını dile getirdi. Van’da, Doğumevi Hastanesi, İpekyolu Devlet Hastanesi ve Edremit ilçesinde bulunan kalp ve damar bölümlerine bakan Yüksek İhtisas Hastanesi’nin kapatıldığını da belirten Yaviç,  bunların tek çatı altında bir araya getirilmesinin sonucu olarak yurttaşların, sağlığa ulaşmakta ciddi sıkıntılar yaşadıklarını vurguladı. Yaviç, “Şu an satılığa çıkarılan Van Yüksek İhtisas Hastanesi’nin yeri de beklenen bir şeydi. Oysa Yüksek İhtisas Hastanesi sıradan bir hastane değildi. Bölgeye hitap eden bir merkezdi. Şu an Van’da, 15 günden önce randevu almak imkânsız hale gelmiş durumda. Belki fiziki kuyruklar yok ama sağlığa ulaşmak gerçekten çok zor duruma geldi,” diye konuştu.

SATIŞ KARARI MAHKEMEYE TAŞINACAK

Arsanın satışının, meclise geldiğinde karara itiraz ettiklerini dile getiren HDP’li Belediye Meclis üyesi Cemil Komi, bütün itirazlara rağmen AKP’li belediye meclis üyelerin çoğunluğuyla satış kararı çıkarıldığını dile getirdi. Komi, “Bu arsa daha önce Sağlık Bakanlığı’nın bünyesindeydi. Daha sonra belediyeye devredildi. Biz, ilk günden bu yana ilçede yeşil alanların azalmasından dolayı buranın yeşil alan olarak kullanılmasını talep ettik. Ancak ilk olarak belediye yönetimi bu arsayı satarak yeni bir hizmet binası yapılması kararı aldı. Belediye binası yapılma kararı durdurulmasına rağmen arsanın satışından vazgeçilmedi,” dedi.

Başta mimarlar odası olmak üzere gerekli kurumlarla görüşmeler yaptıktan sonra satış kararının durulması için mahkemeye başvuracaklarını da dile getiren Komi, şunlara dikkat çekti: “Burası bu kentin malıdır. Belediyeler gider ama bu değerler kalır. Onun için benim, Edremit halkına çağrım bu tür yanlış kararlara karşı mücadele etmeleridir.” (Serhat News)