Van’ın Edremit ilçesine bağlı Süphan Mahallesi'nden geçen kanal tehlike saçıyor. Birçok evin tuvalet, banyo ve mutfak giderlerinin direkt akıtıldığı, kötü kokuların yükseldiği kanal, özellikle çocuklar için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Süphan'dan sonra Şamranaltı Mahallesi'nden geçerek Van Gölü’ne dökülen 40 kilometre uzunluğundaki kanalda 20 yıl içinde en az 5 çocuğun boğularak yaşamını yitirdiğini anlatan mahalle sakinleri, defalarca Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü'ne (DSİ) konuyla ilgili dilekçe verdiklerini; ancak çözüm için bir adımın atılmadığını anlattı. 

ŞANS ESERİ KURTULDU

Çocuklarını dışarıya çıkarmaya korkan mahalleliler, 20 yıldan fazla bir süredir bu tehditle yaşadıklarını anlattı. Özellikle yaz aylarında balkonlarını dahi kullanamadıklarını dile getiren yurttaşlardan Yıldız Okan, 10 yıldır mahallede oturduğunu anlattı. Yağmurlu aylarda kanalın dolup taştığını belirten Okan, korkudan çocuklarını dışarı çıkaramadıklarını dile getirdi. Çocuğunun boğulma tehlikesi geçirdiğini ve şans eseri kurtulduğunu belirten Okan,“Kızım kanala düştü ve yoldan geçen bir kamyoncu tarafından kurtarıldı. Eğer birisi görmeseydi ölecekti. 2 ay öncede bir çocuk kanala düşerek boğuldu. O kadar imza topladık, başvuru yaptık ama tehlikeyi önlemek için adım atılmadı. Daha kaç çocuk kanala düşerek ölecek? Çocuğum hastalandı, hastaneye götürdüğümüzde doktorlar mikrop kaptığını söyledi.  Defalarca seslendik bir daha sesleniyoruz. Kanalın üstü kapatılsın” dedi.  

YAZIN KOKUYA DAYANILMIYOR 

Kanalın kapatılması için imza topladıklarını dile getiren mahalle sakinlerinden Sinem Akkoyun, “Yaz aylarında hiçbir şekilde balkonlarımıza çıkamıyoruz, kapı ve pencerelerimizi açamıyoruz. Koku 2 katına çıkıyor. Koku tahammül edilmez bir hale geliyor. Pislik içinde bir yaşam sürdürüyoruz. Başvuru yapmadığımız, dilekçe vermediğimiz hiçbir yer kalmadı. Her gelen yetkili 'yapacağız, edeceğiz' diyor; fakat hiç çözüm görmedik. Yağmur yağdığında kanal dolup taşıyor. Sadece yılda bir kere kanal temizleniyor. Temizlendikten bir kaç gün sonra yine aynı pisliği çekiyoruz” diye konuştu.  

‘KURTULMAK İSTİYORUZ ARTIK’

Kanaldan yayılan koku ve mikroptan dolayı sürekli enfeksiyon şikayetiyle hastaneye gittiklerini dile getiren Fehime Okay ise “Diğer çocuklar gibi benim de çocuğum hastalanandı. Mahallemize bir alt yapı yapılması gerekiyor. Bu pis görüntüden de kokudan da tamamen kurtulmak istiyoruz. Tekrar şikâyette bulunacağız” ifadesinde bulundu. 

‘ÇOCUKLARIMIZI DIŞARIYA ÇIKARAMIYORUZ' 

Yaptıkları başvurulara rağmen bir sonuç alamadıklarını belirten Ayten Tiniç de “Çocuklarımız küçük olduğu için çabuk mikrop kapıyor. Yaz aylarında dere suyla dolduğu için çok korkuyoruz. Çocuklarımızı dışarı salamıyoruz. Komşumuzun çocuğu tahta köprüden geçerken kanala düştü. Su çocuğu baya sürükledi ve eşim suya atlayarak çocuğu kurtardı. Buraya 4 yıl önce geldim. Ama yıllardır bu derenin olduğunu söylüyorlar. Kokudan dolayı evin önünden geçerken burnumuzu kapatıyoruz. Bütün mahallenin tuvalet gideri kanala akıyor” diyerek, dert yandı.