Tevgera Jinên Azad (TJA)  öncülüğünde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yapılan etkinlikler büyük bir coşku ile devam ediyor. Kadınlar,  Van’ın Edremit ilçesine bağlı Şehit Fırat Mahallesi’nde buluşma gerçekleştirdi. Buluşmaya HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, TJA aktivistleri ve çok sayıda kadın katıldı.

AÇLIK GREVLERİNİ SAHİPLANME ÇAĞRISI

İlk olarak, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dönük ağırlaştırılmış tecrit ve cezaevlerinde 100’ncü gününe giren açlık grevlerine dikkat çeken Koçyiğit, şuanda açlık grevi eyleminin dönüşümlü olarak sürdüğünü ifade etti. Koçyiğit, “Ama şunu çok iyi biliyoruz; eğer demokratik kamuoyu, kadınlar ve annelerimiz cezaevlerinin sesine ses olmazlarsa onların sesini duyurma şansı yok. Bugün ellerinde her imkan alınmış durumda.  Dört duvar arasında kapatılmışlar ama buna rağmen eşitlik, tecridi ve hak ihlallerini ortadan kaldırmak için bedenlerini açlığa yaratmışlar. Bizlerinde bu büyük direnişi ve mücadeleyi sahiplenmesi ve dışarıda, alanlarda bu direnişe ses vermemiz gerekiyor” dedi. 

'KADINLAR OLARAK HEM TECRİDE HEM DE KIRIMA UĞRUYORUZ'

AKP’nin Kürt sorununda çözümsüzlüğü dayattığını söyleyen Koçyiğit, İmralı’da devam eden tecrit ve kadın kırımı üzerine uzun süredir bir politika yürütüldüğünü kaydetti. Koçyiğit sorunların temelinde Kürt sorunun demokratik, barışçıl çözülmesini isteyen Abdullah Öcalan’a yönelik yürütülen tecrit politikasının yattığını ekleyerek, “Bugün kadınlar olarak da hem tecrit altındayız hem de kırıma uğruyoruz. Bugün kadınlara dönük şiddet, taciz, tecavüz politikası da kaynağını İmralı’daki tecritten, Kürt sorunun demokratik yolardan çözülmesi yerine güvenlikçi politikalarla, askeri yöntemlerle bastırılmaya, yok edilmeden alıyor. Onun için biz kadınlar, 8 Mart’ta sokaklarda, emeğimiz, bedenimiz, kültürümüz, inancımız ve varlığımız için direnirken, aynı zamanda tecride karşı da ses çıkarıyoruz ve mücadelemizi yükseltiyoruz. Aslında biliyoruz ki; bu tecrit hepimize uygulanan bir tecrittir” diye ifade etti. 

'ERKEK SİSTEME KARŞI İTİRAZMIZ ÖNEMLİ'

AKP’nin her gün kadın özgürlük mücadelesini hedef aldığını ve şuanda on binlerce kadının özgürlük mücadelesi verdiği için cezaevinde olduğunu dile getiren Koçyiğit, “Bizler eğer mücadeleyi yükseltmesek, yan yana durmasak faşizm her tarafa cezaevine döndürecek. Bütün varlığımızla kadınların sessini, sözünü ve varlığını yok etmeye çalışacak. Bu yüzden bizlerin direnmesi, yan yana gelerek mücadele etmesi gerekiyor. Bu yüzden 8 Mart’lar Kürt kadın özgürlük mücadelesi sayesinde daha fazla anlam kazanmıştır. Bizim amacımız bu 8 Mart’ta sokaklarda, fabrikalarda, iş yerlerinde yana yana gelerek bizi yok etmeye çalışan erkek sisteme karşı itirazımı örmek. Her kadına ulaşalım, kız kardeşlik ve yoldaşlık ruhuyla birbirimizi koruyalım. Bugün devletin AKP ve MHP’nin bölgedeki özerk savaş yöntemine anneler ve kadınlar olarak geçit vermeyelim” sözlerine yer verdi. 

'BEDELİ NE OLURSA OLSUN ALANLARI TERK ETMEYECEĞİZ'

Van’ın birçok mahallesinde sistem eliyle gençlerin uyuşturucu bağımlısı haline getirildiğini vurgulayan Koçyiğit, bu mahallelerden birinin de Şehit Fırat Mahallesi olduğuna işaret etti. Koçyiğit, ailelere büyük sorumluluğun düştüğünü ifade ederek, “Biz bu özel savaş politikaları karşısında çocuklarımızı koruyacağız. Bugün “sevgi” adı altında devletin güvenlik güçleri çocuklarımızı alı koyuyorlar.  Batman’da Musa Orhan’ın yaptığı budur.  Genç kadınlarımız, annelerimiz şunu bileceğiz, bu sistem boş durmuyor bu sistem her yönden bizi kuşatmış ve Kürt kadının kimliğini hedef almış bir durumda.  Kendimizi her yerde koruyacağız. 8 Mart alanlarında erkek devlete ve sisteme şunu haykıracağız; biz vardık varız var olacağız. Kadınlar olarak buradayız özgürlük mücadelesini yükseltiyoruz. Bedeli ne olursa olsun alanları terk etmiyoruz. AKP ve MHP kadınların özgürlük tutkusunda ve mücadelesinden korksun. Bu sisteme karşı hep beraber mücadele edeceğiz” diye konuştu. 

Buluşma kadınlara dağıtılan kırmızı karanfil ve halaylarla sona erdi.