Yeni eğitim öğretim dönemi için velilerin okul alışverişleri başladı. Ancak son gelen zamlarla birlikte alım gücü eriyen veliler, çocukların kırtasiye ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda. Van’ın Edremit ilçesine bağlı Meşketak (Gölkaşı) Mahallesi’nde ikamet eden kadınlar, ülkedeki tabloya tepki gösterdi. Mahalledeki birçok kişinin işsiz olduğunu belirten kadınlar, herhangi bir gelirleri olmadığı için birçok ihtiyaçlarını kıstıklarını ve gıda haricinde alışveriş yapmadıklarını dile getirdi. 

FİYATLAR CEP YAKIYOR 

Durumlarının eskiye oranla kötüye gittiğini belirten Kemali Kardaşoğlu, ekonomik krizden dolayı istediklerini alamadıklarını söyledi. Kardaşoğlu, “36 yıldır bu mahallede yaşıyorum. Pahalılık çok artmış. Okula giden çocuklarıma kıyafet almak istedim, bin TL bile yetmedi. Şuan 5 çocuğum okula gidiyor, sadece ikisine defter ve kıyafet alabildim. Geçim derdi artık çok zor olmuş. Çoğu kez ihtiyacım olan eşyaları almak istedim ama para olmadığı için alamadım. Durumu olan her şeyi alıyor ama olmayan ise bakmakla yetiniyor. Ekonomik krizden dolayı istediklerimizi alamıyoruz” dedi. 

TOPLUM TEPKİ VERMELİ 

Çocuk gelişimi okuyan ancak mesleğini yapamayan üniversite mezunu Seyran Karaçavuşoğlu (23) , işsiz olduğunu belirterek, mahallede birçok insanın maddi durumunun gittikçe kötüleştiğini ifade etti. Artan hayat pahalılığına insanların artık tepki göstermesi gerektiğini söyleyen Karaçavuşoğlu, “Iğdır Üniversitesi Çocuk Gelişim Bölümü’nden mezunum. Daha önce İŞKUR bünyesinde çalışıyordum. Şimdi işsizim. Özel sektörde bin 500 TL’ye çalıştırıyorlar, sigorta da yaptırmıyorlar. Yol uzak olduğu için gidiş ve gelişlerim çok pahalıya mal oluyor. Ayda 260 TL yol parası ödüyordum.  Çoğu insan artık alışveriş yapabilecek para bile bulamıyor. Hatta çoğu aile çocukların okul ihtiyaçlarını bile karşılayamaz durumda. Okular açılmış ama birçok öğrenci daha forma bile alamamış. Ekonomik krizin nedeni her şeyi kabul ettiğimiz, ses çıkarmadığımız içindir. İnsanlar tepki göstermiş olsaydı bu kadar pahalılık olmazdı. İnsanlar sorgulamadan oy kullanırsa sonuç da böyle olur” ifadelerini kullandı. 

BÖYLE PAHALILIK GÖRÜLMEDİ

Keytan Karaçavuşoğlu (60) ise, artan pahalılığa dikkati çekerek, zamlar nedeniyle artık bir şeyin alınmadığını söyledi. Karaçavuşoğlu, şöyle devam etti: “Çocuklarımız şuan işsiz ve iş bulamıyorlar. 50 yıldır bu köyde yaşıyorum, bu yaşa geldim, böyle bir ekonomik kriz görmedim. Eskiden üretim vardı, köylerde hepimiz yaylaya çıkar, koyun sağardık. Şimdi pahalılık ve salgın hastalıklar nedeniyle artık kimse evden çıkmıyor. Artık kimse kimsenin evine dahi gitmiyor.” 

MA / Barış Dönmez