Dünya, günlerdir Polonya-Belarus sınırında yaşanan mülteci dramını izliyor. Avrupa’ya geçmek isterken sınırda sıkışıp kalan mültecilerin büyük çoğunluğunu Federe Kürdistan Bölgesi’nden göç eden kişilerden oluşuyor. Bölge hükümetinin politikaları, işsizlik, yolsuzluk, adaletsiz gelir dağılımı, baskı, gözaltı ve tutuklama gibi gerekçeler nedeniyle Avrupa'ya geçmek isteyen Federe Kürdistan Böglesi'ndeki yurttaşlar günlerdir dondurucu soğuk havada, açlıkla, ölümün kıyısında bekliyor. Şuana kadar Polonya-Belarus sınırında en az 10 mülteci hayatını kaybetti. Almanya'da yayın yapan Bild gazetesi, mültecilerin Türk Hava Yolları’nın (THY) özel seferleriyle taşıdığını yazdı. Konuya ilişkin açıklama yapan Kürdistan Ulusal Kongresi de (KNK), Türkiye’nin Kürt halkını topraklarından koparmak ve Kürdistan’ın demografisini değiştirmek olduğunu söyledi.  

Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (YNK) Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi Parlamentosu Milletvekili Zîkrî Zêbarî, yaşanan dramı ve insanları göçe zorlayan nedenleri Mezopotamya Ajansı'na değerlendirdi. 

KDP'Lİ OLMAYANLAR İKİNCİ SINIF

Zêbarî, Kürt gençlerinin mülteci konumuna düşmesinin sorumlusunun Federe Kürdistan Bölgesel Hükümeti olduğunu ifade etti. Özellikle Behdinan’da yurttaşların hak taleplerine KDP güçlerinin saldırdığı belirten Zêbarî, aralarında gazeteci, öğretmen ve memurların da olduğu çok sayıda kişinin tutuklandığını, hak ve hukuk mücadelesi yürütenlere yönelik bu yaklaşımın insan haklarıyla bağdaşmadığını vurguladı. Zêbarî, “KDP üyesi olmayan kişiler eşit yurttaşlık hakkına sahip görülmüyor ve haklarına erişemiyorlar. Resmen KDP üyesi olmayan kişilere 2’nci sınıf yurttaş muamelesi yapılıyor” dedi.

GENÇLER UMUTSUZ

Federe Kürdistan Bölgesi'nde büyük adaletsizlik ve hukuksuzluğun olduğunu dile getiren Zêbarî, “Gençlerimiz artık geleceklerini görmüyor ve umutsuzlar. İnsanların hükümete inancı kalmamış. Burada yaşanan haksızlık ve hukuksuzluklara karşı yurttaşlarımız başka yerlere göç ederek çare bulmaya çalışıyorlar. İnançları kalmadığı için mülteci oluyorlar” diye konuştu. Yurttaşlarının sınırda bekletilmesi sürecini de yakından takip ettiklerini belirten Zêbarî, sınırda bekletilen yurttaşların durumunu öğrenmek için Kürdistan parlamentosuna önerge verdiklerini belirtti.

'ADALETLİ GELİR DAĞILIMI YOK'

Federe Kürdistan Bölgesi’nin petrol kaynakları bakımından zengin olduğunu ve bunun ülke ekonomisine de yansıması gerektiğini kaydeden Zêbarî devamla şunları kaydetti: “Petrol gelirlerinin nereye gittiğini bir parlamenter olarak bilmiyorum. Dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi bir denetim mekanizması olmadığı için bu gelirlerin nasıl dağıldığını tam olarak bilmiyoruz. Petrol gelirleri nereye ve kime harcanıyor bilmiyoruz. Ama bu petrol gelirlerinin yüzde 60 veya yüzde 70’i bazı siyasi parti ve şahsiyetlerin çıkarları için harcandığı biliniyor. Eğer petrol gelirleri adaletli bir şekilde dağıtılsaydı veya ayrı bir kurum, mekanizma olsaydı hiçbir gencimiz göç yollarına düşmezdi ve Kürdistan’da kalırlardı.” 

MA / Ömer Akın