1519 ve 1521 yılları arasında İspanyol güçleri Orta Amerika’nın yerleri olan Azteklerin bulunduğu, bugünkü Meksika’yı işgal ettiler. 13 Ağustos 1521 yılında sonuçlanan işgal saldırısının ardından yüz binlerce yerli öldürüldü. Avrupalı sömürgecilerin bölgeye ulaşmasından yaklaşık 150 yıl sonra Aztek nüfusu yüzde 94 azalmıştı.

13 Ağustos 2021’de, işgalin 500’üncü yılında Zapatista heraketi 7 kişiden oluşan bir delegasyonu İspanya’ya gönderiyor. Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun (EZLN) sözcüsü Subcomandante Marcos tarafından yapılan açıklamada, üyelerinin İspanya’ya vardıklarında ‘İşgal başladı’ mesajını duyuracakları belirtildi. Meksika’nın EZLN kontrolündeki bölgelerinden bir coşkuyla geçen 7 delege Dağ isimli gemiye binerek 3 Mayıs’ta İspanya’ya doğru yola çıktı.

Karaya çıkmaları durumunda Zapatistalar, halkı kucaklayacaklarını ve yolculuk finalinin büyük bir partiye dönüşeceğini söylediler. Yola çıkan 7 EZLN üyesinden biri olan Marijose adlı trans kadın karaya çıkan ilk kişi olacak. Öte yandan geriye kalan 6 delegeden 4’ü kadın.

Aynı açıklamada EZLN, Meksika’nın hiçbir zaman fethedilmediğini ve direnişin hala devam ettiğini ifade ederken İspanya hükümetinden yaşanan katliamlardan dolayı resmi bir özür talebinde bulunmadı.

2019 yılında, Lopez Obrador hükümeti yaşanan katliam ve katledilen Aztekler için İspanya ve Vatikan’a özür çağrısında bulunmuştu. İspanya hükümeti çağrıya tepki göstererek özür dilemeyi reddetmişti.