DAİŞ’in Federe Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleştirdiği saldırılar her geçen gün artarak devam ediyor. DAİŞ’in yoğun saldırdığı yerlerin başında ise Kerkük, Musul ve Süleymaniye vilayetleri geliyor. Saldırılarda son bir ayda 22 pêşmerge, 5 sivil yaşamını yitirirken, yüzün üzerinde köy saldırı tehdidi nedeniyle boşaltıldı. DAİŞ dün Mahmur’a bağlı Giwêr beldesinin Saqiye köyünde bulunan pêşmerge güçlerine de saldırdı. 

Tüm bu gelişmelerin ışığında Uluslararası Koalisyon Güçleri tarafından DAİŞ’e karşı mücadele kapsamında KDP’ye verilen silahların, Türkiye’nin sınır ötesinde Kürtlere karşı kullandığı açıklandı. Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (YNK) Federe Kürdistan Bölgesi Parlamenteri Zîkrî Zebarî, DAİŞ’in yeniden başlayan saldırıları ve Uluslararası Koalisyon Güçlerinin verdiği silahların akıbeti hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

'KÜRTLERE KARŞI KULLANILACAKLAR'

Federe Kürdistan Bölgesi’nde DAİŞ saldırılarının belli bir plan çerçevesinde organize edilerek gerçekleştirildiğini belirten Zebarî, DAİŞ’in son saldırılarında 22 pêşmerge hayatını kaybettiğini söyleyerek, bu saldırılarla DAİŞ’in canlandırılmak istendiğine dikkat çekti. DAİŞ’in bütün Kürtlere karşı kullanılmak istendiğini ifade eden Zebarî, saldırıların Kerkük ve Mahmur’da yapılmasının amacını “Kürtlerin Kerkük ve Mahmur’dan çıkarılmak isteniyor” şeklinde açıkladı. Zebarî, “Bütün Kürtler ve Kürdistan hükümetinin bu büyük tehlikenin farkında olması gerekiyor. Her geçen gün DAİŞ teröristleri örgütleniyor” dedi.

'MÜDAHALE EDECEK GÜÇLERİ YOK'

DAİŞ’in Karaçox bölgesine yerleşerek örgütlendiklerini hatırlatan Zebarî, “Karaçox bölgesinde pêşmerge güçleri DAİŞ’li teröristleri görüyor fakat müdahale edecek güçleri yok. Şimdiye kadar Pêşmerge Bakanlığı’ndan da DAİŞ teröristlerine karşı müdahale emri gelmemiş. Orada bulunan pêşmerge güçlerini donatmak gerekiyor” diye konuştu.

'PKK VE PÊŞMERGE ARASINDA FARK YOK'

Uluslararası Koalisyon Güçleri tarafından DAİŞ’e karşı mücadelede kullanılmak üzere Federe Kürdistan Bölgesi’ne gönderilen ağır silahların DAİŞ’e karşı kullanılması gerektiğinin altını çizen Zebarî, “Kürdistan yönetimine verilen ağır silahların bir an önce tehlikeli bölgelerde bulunan pêşmergelere ayrım olmaksızın verilmesi gerekiyor. Bu ağır silahların DAİŞ teröristlerine karşı kullanılması gerekiyor. Gerilla da Kürdistan bölgesel yönetimi pêşmergesi gibidir. İkisi arasında farkı yoktur. Onlar da kardeşlerimizdir ve DAİŞ teröristlerine karşı Kürtleri savunuyorlar. Hepimiz Kürdistan topraklarını düşmanlara karşı savunuyoruz” ifadelerini kullandı.

BİRLİK VURGUSU 

Bütün Kürt siyasi partilerinin birleşmesi gerektiğini vurgulayan Zebarî, “Çünkü karşımızdaki düşman hangi partiden olduğuna bakmıyor. Topyekün Kürtlere saldırıyor. Bunun için birlik olmamız gerekiyor” dedi.

MA / Ömer Akın