ABD'de bulunan www.politifact.com, Times gazetesinin Washington bürosu şefi Bill Adairher tarafından kurulmuş bir site ve her kesimden politikacıların söylemlerinin doğruluğunu bağımsız ve korkusuz bir şekilde ölçmeye çalışıyor.,

Politifact'ın ödüllendirdiği Trump, ödülü, 25 Temmuz'da Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky ile yaptığı telefon görüşmesi için "harika bir konuşmaydı" dediği için aldı.

Trump görüşme sırasında yanlış hiçbir şey söylemediğini savunmuştu. Trump'ı telefon konuşması hakkında defalarca "kötü bir şey söylemediğini" savunsa da belgeler telefon konuşması sırasında Zelensky'ye, eski ABD Başkan Yardımcısı ve 2020 seçimlerinde Demokratların adaylarından biri olan Joe Biden ve oğluna yolsuzluk soruşturması açması için baskı yaptığını ve buna karşılık kendisini Beyaz Saray’a davet ettiğini gösteriyor.

ABD basınında yer alan haberlere göre Trump bu süreçte 14 bin yalan ve uydurma açıklama yaptı. Daha önce de almıştı Donald Trump daha önce Cumhuriyetçi başkan adayı iken, "2015-Yılın yalanı" ödülünü kazanmıştı.

Trump, ödülü 21 Kasım 2015’te Alabama mitinginde yaptığı konuşmayla almıştı. Trump konuşmasında, 11 Eylül'de İkiz Kuleler hedef alındığında Müslümanların neşelendiğini söylemişti.

Trump, "Dünya Ticaret Merkezi yıkılırken izledim. New Jersey'de yüzbinlerce, yüzbinlerce insan görüntüleri tezahürat ederek izledi, neşelendi" ifadelerini kullanmıştı. ABC haber spikeri George Stephanopoulos Trump'a olayı nerede gördüğünü sorduğunda ABD Başkanı’nın yanıtı, "Televizyondaydı. Televizyonda gördüm. Zamanla üstü örtüldü" şeklinde olmuştu. Ödülü daha önce hak edenler arasında Barack Obama da bulunuyor.