ABD medyasının yeni tip korona virüsünün Çin’in Wuhan kentindeki yüksek güvenlikli viroloji laboratuvarından yayıldığı iddiasını gündemde tutmasının, Nobel Tıp Ödüllü Fransız doktor Luc Montagnier’den bu iddiaya destek gelmesinin ve ABD Başkanı Donald Trump’ın da laboratuvar teorisini kabullenmiş görünmesinin ardından, hedefteki kurum sessizliğini bozdu. Wuhan Viroloji Enstitüsü Başkan Yardımcısı Yuan Zhiming, suçlamaları ‘insanların kafasını karıştırmaya yönelik komplo teorisi’ diye niteleyerek reddetti.

‘İHTİMAL YOK’

Çin devlet radyo televizyonu CGTN’ye konuşan Zhiming, “Virüs araştırmaları yapan insanlar olarak enstitüde ne tür araştırmalar yürütüldüğünü, enstitünün virüsleri ve numuneleri nasıl kontrol ettiğini çok net biliyoruz. Baştan beri söylediğimiz gibi, virüsün bizden çıkmış olması ihtimali yok” dedi. Zhiming, “Araştırmalarımız çok sıkı mevzuat rejimine ve mesleki ahlak kurallarına bağlıdır, o yüzden kendimizden eminiz” diye konuştu.

‘KASTEN YANLIŞ YÖNLENDİRMEK AHLAKİ DEĞİL’

Yeni virüsün laboratuvarda üretilmiş, yani insan yapımı olabileceği savını da reddeden Yuan Zhiming, bazı insanların pandemiyi Wuhan merkezli olduğu için bu 44 milyon dolarlık laboratuvarla bağlantılandırdığını ancak insanları kasten yanlış yönlendirmenin ahlaki olmadığını dile getirdi.

İDDİA NEDEN YENİDEN ORTAYA ÇIKTI?

ABD Başkanı Donald Trump, cuma günkü açıklamasında yönetiminin yeni tip korona virüsünÜN kökenlerini araştırdığını söyleyerek bu meselenin etrafında ‘çok sayıda acayip şeyin döndüğünü’, wuhan’daki laboratuvardan çıkmış olması ihtimalini ‘mantıklı’ bulduğunu dile getirmişti.

Öncesinde ABD’de hem genelkurmay başkanı hem de basın istihbaratçıların bu ihtimali çok ciddi şekilde araştırdıklarını duyururken, Beyaz Saray’dan bir kaynak CNN’e “Ne zaman salgın patlak verse virüsün laboratuvardan kaçtığını söyleyen biri çıkar” demişti.

Ardından 2008’de Nobel Tıp Ödülü’nü alan Fransız doktor Luc Montagnier, yeni tip virüsün Wuhan’da hayvan pazarından ortaya çıktığına inanmadığını söyleyip “Covid-19, Wuhan’daki laboratuvardan üretildi. Bu laboratuvar, 2000’li yıllardan beri korona virüsü hakkında uzmanlaştı” demişti.

Bunun üzerine Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ofisinden bir yetkili şu açıklamayı yapmıştı: “Şunu netleştirmek isteriz ki, Covid-19’un kökenleri ile Wuhan’daki bir P4 laboratuvarının çalışmaları arasında bağlantı olduğuna dair son zamanlarda ABD medyasında dolaşımda olan enformasyonu teyit eden olgusal bir kanıt bugüne dek bulunamamıştır.”

P4, salgın hastalıklar araştırmalarında en yüksek biyogüvenlik düzeyi anlamına geliyor. Fransa 2004 yılında Çin’le Wuhan’da P4 laboratuvarı kurma konusunda anlaşma yapmıştı. (Sputnik)