Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünya geneli yeniden artışa geçen koronavirüs (Kovid-19) vakalarından dolayı uyarı yaptı. Sağlık Örgütü’nün Cenevre’deki genel merkezinde sanal basın toplantısı düzenleyen WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgının sihirli bir değnekle yok olmayacağını söyleyerek, maske kullanımı, fiziki mesafe, el yıkama ve mümkün olduğunca çok test yapma gibi önlemlerin sürdürülmesi çağrısı yaptı. Ghebreyesus, “İnsanlara ve hükümetlerin alması gereken mesaj açık: Bunların hepsini yapın” dedi.

‘AŞI BULUNAMAYABİLİR’

Aşı çalışmalarına değinen Ghebreyesus, “Şu an birden fazla aşı üçüncü faz klinik deneme aşamasında ve insanları enfeksiyondan koruyacak birden fazla etkili aşıya sahip olmayı umuyoruz. Fakat şu an bir sihirli değnek yok ve hiç olmayabilir. İşe yarayan bir aşıya sahip olup olmayacağımız veya bu aşının korumasının sadece birkaç ayla sınırlı kalıp kalmayacağı konusunda endişeler var. Fakat klinik denemeleri bitirmeden bunu bilemeyeceğiz” diye konuştu.

‘NORMALLEŞMEYE GİDEN YOL UZUN’

Normalleşmeye giden yolun uzun olacağının altını çizen WHO Genel Direktörü, maskelerin dünya çapında bir dayanışma simgesi haline gelmesi için çağrıda bulundu. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kovid-19 geçirmiş annelere de bebeklerini emzirmeye devam etme çağrısı yaparak, anne sütünün faydalarının olası bir enfeksiyon riskinden çok daha yüksek olduğunu kaydetti.