Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, canlı yayında halka seslendi ve Rusya’nın “Nazi Almanyasının İkinci Dünya Savaşı’nda yaptığı gibi korkakça” saldırdığını söyledi. Zelenski “Dünyanın birçok ülkesi Rusya’nın kötülüğün tarafında olduğu konusunda hemfikirdir” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski canlı yayında halka seslendi. Direniş çağrısında bulunan Zelenski “Ülkenin geleceğini savunması için yer alacak, askeri eğitim almış ve askeri tecrübesi olan herkesin gelip İçişleri Bakanlığı’na başvurmasını ve ülke savunmasında yer almanızı istiyoruz” dedi. Zelenksi şunları söyledi:

“Bu sabah itibariyle yaralı askerlerimiz var. Yaralı askerlerimiz için bizi koruyan savaşçılarımıza kan bağışı yapmanızı istiyorum. Bu son derece ciddi ve görülmemiş şartlardaki bir yurt savunmasıdır. Ve tabii ki tüm iş insanlarımız da iyiliğimiz için sorumluluğu paylaşmaktadır ve ulusun iyiliği için hepimize sorumluluk düşmektedir. Mağazaların, dükkanların dolu olması gerekiyor. Halkımızın temel ihtiyaç malzemelerin hepsine, her türlü kaynağa ulaşması gerekiyor. Finansal ihtiyaçlarımız için tüm bankaların açık olması ve Ukrayna halkının çıkarlarını korumaya devam etmesi gerekiyor. Tüm siyasetçilerimizi ve Ukrayna’ya destek olan tüm siyasetçileri, ülkemizi savunmasında bize destek olan herkese teşekkür ediyorum.

“HEPİMİZ TEK VÜCUT HALİNDE ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ SAVUNUYORUZ”

Aramızda tek bir muhalefet sesi bile yok. Hepimiz tek vücut halinde özgürlüğümüzü savunuyoruz. Ve ülkemizi savunmaya hazır olun. Ülkemizin şehirlerinin tümünde meydanlarda savunmaya hazır olun. Ve Ukrayna vatandaşlarının her biri vatanını korumak için ellerinde silahla hazır olacak. Bölgesel savunma gücü olarak her Ukrayna vatandaşı ülkesini koruyacak.

“RUSYA, NAZİ ALMANYA’SININ YAPTIĞI GİBİ KORKAKÇA SALDIRDI”

Bu sabah tarihe geçti. Ancak bu tarih bizim için ve Rusya için de öncekilerden de farklı. Rusya ile diplomatik bağları tamamen kopardık. Ukrayna özgürlüğünü savunmaktadır ve bunu kesinlikle Rusya’ya bırakmayacağız. Ülkemizde yaşama ve kendi irademizi uygun bir şekilde yaşama hakkımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Rusya ülkemize sabah saatlerinde korkakça aynı Nazi Almayasının İkinci Dünya Savaşı’nda yaptığı gibi korkakça saldırmıştır.

Bugün itibariyle dünyanın birçok ülkesi Rusya’nın kötülüğün tarafında olduğu konusunda hemfikirdir. Ve burada Rus halkına çok iş ve sorumluluk düşüyor. Rusya vatandaşları hangi yolu seçeceklerine kendileri karar verecek. Rusya’da vicdanını kaybetmemiş herkese sesleniyorum. Bu insanlar sokağa çıkmalı ve bu savaşa karşı protestolarını göstermeliler.

“TARİHİ SİLEMEZSİNİZ”

Ve tabii ki Ukrayna vatandaşlarına Rusça da seslenmek istiyorum: ‘Size bunları göstermeyecekler. Rus kanallarında bunu engelleyecekler ‘bu kötü, yanlış, yalan’ diyecekler.  Onların amacı bir ulusu yok etmek. Bu imkânsız. Tarihi silemezsiniz, tarihi engelleyemezsiniz. Bu mümkün değil. Ukrayna’nın sevgili vatandaşları, güçlü vatandaşları, bazılarınızın dostları, arkadaşları, gazeteciler var. Bunlarla temasa geçin. Gerçekler konusunda sürekli seslerini yükseltmeleri gerekiyor. Rusya’nın, Rus Halkı’nın gerçeği görmesi lazım.’ ”

MÜZAKERE MESAJI

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e müzakere masasına oturma teklifi yaptı.Kremlin'den olumlu yanıt geldi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Putin ile müzakere masasında buluşma teklifinde bulundu. Zelensky, Telegram hesabında yayımlanan görüntülü konuşmasında, “Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’na bir defa daha seslenmek istiyorum. Gelin, insanların ölmelerini durdurmak için müzakere masasına oturalım” dedi.

KREMLİN: MİNSK'E HEYET GÖNDERMEYE HAZIRIZ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin çağrısının ardından, Rusya'nın Ukrayna'yla müzakere yapılması için Belarus'un başkenti Minsk'e heyet göndermeye hazır olduğunu söyledi.

Peskov, "Bilindiği üzere, Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, Ukrayna'nın tarafsızlık statüsünü konuşmaya hazır olduğunu söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, en başından beri harekatın amacının Ukrayna'nın silahsızlandırılması ve Nazilerden arındırılması yoluyla Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerine yardım etmek olduğunu belirtti. Bu bağlamda, Zelensky'nin teklifine cevaben Putin, Minsk'e Rusya Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Devlet Başkanlığı İdaresi temsilcileri düzeyinde bir heyet göndermeye hazır" ifadelerini kullandı.