Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemini test eden Türkiye’ye NATO’dan tepki geldi. NATO, Türkiye’nin Sinop yakınlarındaki bir tatbikatta, sistemin test edildiğine dair haberlerden endişe duyduğu bildirdi. Alman Haber Ajansı’na (dpa) konuşan NATO sözcüsü, S-400’lere ilişkin olarak “Bu sistem müttefik hava araçları için bir risk oluşturabilir ve müttefikler arasındaki ilişkileri zedeleyebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin müttefikleri ile alternatif çözümler aramasının önemine işaret eden NATO sözcüsü, kararın Türkiye’nin ulusal meselesi olduğunu ancak S-400 sisteminin NATO’nun hava ve füze savunma sistemine entegre edilemeyeceğinin altını çizdi. DW Türkçe’nin haberine göre sözcü, “S-400 hava savunma sisteminin test edildiği Türkiye tarafından teyit edilirse, bu üzücü olur” ifadesini de sözlerine ekledi.

‘Ağır sonuçları olur’ denmişti

ABD, Türkiye’nin S-400’leri test ettiğine ilişkin haberler konusunda bir açıklama yapmış ve S-400 sisteminin aktive edilmesi halinde, bunun iki ülke ilişkileri açısından “ağır sonuçları” olacağını bildirmişti. Türkiye’nin Rusya’da S-400 hava savunma sistemi satın alması karşısında ABD, Türkiye’yi F-35 savaş uçakları programından çıkartmış ve sistemin aktive edilmesi halinde Türkiye’yi yaptırımla tehdit etmişti.