Rusya’nın Ukrayna’ya askeri harekat başlatması üzerine uzun süredir Ukrayna’dan ayrılmak isteyen Türkiyeli yaklaşık 2 bin öğrencinin mahsur kaldığı belirtildi. Yaklaşık 20-25 gün önce Türkiye Büyükelçiliği'nden tahliye olma talebinde bulunan öğrencilerin talebi savaş başlamasına rağmen karşılanmadı. Ajansımıza ulaşan ve Ukrayna Harkov bölgesinde mahsur kalan bir öğrenci, hayatlarının tehlikede olduğunu söyledi. Savaş hareketliliğinin yoğun yaşandığı Donbass sınırına 30 kilometre mesafede bulunan kentte kalan ve ismini açıklamak istemeyen öğrenci, sabah saatlerinde patlama sesiyle uyandıklarını söyledi. Türkiye’nin Ukrayna Büyükelçiliği'ni aradıklarını belirten öğrenci, yetkililerin kendilerine “Bizim bir yetkimiz yok, bir şey yapamıyoruz, geri dönüş bekleyin” dediklerini aktardı. 

‘ÜLKEDEN ÇIKAMIYORUZ’

Daha önce okudukları üniversiteden Türkiye’de denklik almak için Ukrayna’yı terk edemediklerini belirten öğrenci, “Buradaki 2 bin öğrenciden yaklaşık bini Urfalı. Bize ülkeden Şubat ayından beri terk edin çağrısı yapılmasını bekledik. 20-25 gün önce Türkiye Büyükelçiliği ile görüştük. 'Bize öyle bir yazı gelmedi, yetkimiz yok, isteyen dönsün’ dediler. Biz denkliğimiz riske gireceği için dönemezdik. Çünkü Türkiye bizden denklikte yurtdışında kalma gün sayısı istiyor. Ülkede bulunmamız gerekiyordu ve Türkiye bununla ilgili hiç bir genelge yayınlamadı. Risk alıp dönemedik, şu anda istesek bile hiç bir şekilde dönemeyiz. Ülkenin bütün hava alanları şu an bombalanmış durumda. Ülke tamamen Rus askerleri tarafından kuşatıldı, çıkamıyoruz” dedi.

TAHLİYE OLMAYI BEKLİYORUZ

Ukrayna’da bulunan Türkiyeli öğrencilerin iletişim halinde kalması için Whatsapp grubu kurdukları bilgisi veren öğrenci, markete gidemediklerini, erzaklarının ise olmadığını belirti. Bulundukları kentte elektrik ve internet kesintisinin olacağı uyarısının yapıldığını ifade eden öğrenci, bir an önce tahliye olmayı beklediklerini söyledi. 

MA / Emrullah Acar