ABD Başkanı Donald Trump’ın azledilmesiyle ilgili Senato’daki yargılama süreci, savcılık görevini üstlenecek Temsilciler Meclisi’nin azil maddelerini bugün resmi olarak sunmasıyla başladı.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre azil savcısı yedi üye Senato binasına geldi. Bu yedi üyeden başsavcı olarak görev yapacak olan Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Adam Schiff kürsüde azil maddelerini okudu. Senato maddeleri resmi olarak kabul etti.

Normalde senatörler için ayrılan kürsüde, "Senato'nun izniyle, şimdi azil maddelerini okuyacağım" diyerek söze başlayan Schiff, daha sonra 9 sayfalık gerekçeleri okudu.

Resmi protokollerin tamamlanmasının ardından Senato Genel Kurulu, azil mahkemesine dönüşecek. Duruşmalara başkanlık edecek olan Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts’ın da bugün Senato'ya giderek yemin etmesi, Roberts'ın ardından jüri görevi yapacak 100 senatörün de tek tek tarafsızlık yemini etmesi bekleniyor.

Böylece azil süreci artık yargılama safhası için Senato'ya resmen taşınmış oluyor. Senato, yargılama sürecinde azil mahkemesine dönüşüyor. Senato'daki esas oturumların gelecek Salı günü başlaması planlanıyor. Oturumlar iddia ve savunma tarafının açılış sunumlarıyla başlayacak.

Trump’ın en önemli destekçisi Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell bugün Genel Kurul oturumunu açarken, Pelosi'nin azil maddelerini imzalarken kullandığı kalemleri hatıra olarak Kongre üyelerine vermesini eleştirdi. McConnell, “Bu hareket, Temsilciler Meclisi’nin taraflı tutumunu tek bir karede temiz bir şekilde göstermiş oldu. Bu süreç başından sonuna açıkça taraflıydı” dedi.

Amerika'daki önemli imza törenlerinde geleneksel olarak bu uygulama yapılabiliyor.

Senato azınlık lideri Demokrat Chuck Schumer da partisinin, yargılamaya Temsilciler Meclisi sürecinde değerlendirilemeyen yeni tanıkların ve belgelerin eklenmesi talebini yineledi. Schumer, “Başkan ne saklıyor, neyden korkuyor?” diye sordu.

PELOSİ: CUMHURİYETÇİLER KORKUYOR

Konuyla ilgili bugün açıklama yapan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de, talebe karşı çıkan Cumhuriyetçiler'in gerçeklerden korktuğunu söyledi. Pelosi, "Amerikan halkı iddiaları gördü. Daha fazla kanıt isteyen iddialar da var ve bunların belgelenmesi gerek. İşte bu nedenle Cumhuriyetçiler olaylardan ve gerçeklerden kaçınmak istiyorlar. Belgeleri görmek istemiyorlar, görgü tanıklarını dinlemek istemiyorlar, yeni ortaya çıkacak her şeyi görmezden gelmek istiyorlar" dedi.

Trump'ın görevinden azledilmesi kararı için üçte ikilik çoğunluk, yani 67 senatörün oyu gerekiyor.

(VOA-Amerika'nın Sesi)