ABD Başkanı Donald Trump’tan DAİŞ lideri Ebubekir el Bağdadi'nin öldürülmesiyle ilgili beklenen açıklama geldi. DAİŞ liderinin öldürüldüğü yönündeki ilk bilgilerin ardından Trump, sosyal medya hesabından "Çok büyük bir şey oldu" paylaşımında bulunmuş, Beyaz Saray ise, Trump'ın TSİ 16.00'da 'önemli bir açıklama' yapacağını açıklamıştı. 

Trump’ın yapacağı açıklama beklenirken, Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanı Mazlum Abdi, Trump’ı da etiketlediği paylaşımında Bağdadi’nin 5 ay süren bir istihbarat çalışması ile ortak bir operasyonda öldürüldüğünü duyurmuştu.

Abdi’nin bu açıklamasından sonra Trump, Washington'da beklenen açıklamayı yaptı.

Trump, "Terör örgütü IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi öldürüldü. Bağdadi çıkışı olmayan bir tünele girdi ve ağlayarak öldü. Bağdadi vahşi bir şiddet yanlısıydı ve vahşet içinde hayatını kaybetti. Bir ürkek olarak, kaçarak hayatını kaybetti" dedi.

'BAĞDADİ KENDİSİ VE 3 ÇOCUĞUNU ÖLDÜRDÜ'

"Bağdadi en önemli ulusal güvenlik önceliğimizdi" diyen Trump, "IŞİD''in lideri ve kurucusu El Bağdadi öldü. İntihar yeleğini patlatarak kendisini ve 3 çocuğunu öldürdü" diye konuştu.

ABD olarak halifeliği yok ettiklerini söyleyen Trump operasyon için Rusya, Türkiye, Irak ve Suriyeli Kürtlere teşekkür etti. Trump, "Tüm bunlar diğer ulusların da yardımıyla gerçekleşti. Türkiye'ye, Rusya'ya, Suriyeli Kürtlere ve Irak'a teşekkür etmek istiyorum. Bu çok tehlikeli bir operasyondu" dedi. 

Trump, ABD Özel Kuvvetleri’nin operasyon sırasında IŞİD hakkında hassas bilgilere el koyduğunu da söyledi.

'OPERASYONU CANLI İZLEDİK'

Operasyonu Başkan Yardımcısı Mike Pence ile birlikte canlı olarak izlediklerini açıklayan Trump, Türkiye’nin rolü hakkındaki bir soruya da “Türkiye nereye gittiğimizi biliyordu, bazı topraklarında uçuş gerçekleştirdik. Hiçbir sıkıntı yaşamadık. Çok alçaktan çok hızlı uçuş gerçekleştirdik” yanıtı verdi.

RUSLARA 'MUTLU OLACAKSINIZ' DEDİK

Operasyon konusunda Rusya'ya da bilgi verdiklerini belirten Trump, "Ruslar neden geldiğimizi bilmiyorlardı, onlara 'mutlu olacaksınız' dedik. Onlar da 'bize söylediğiniz için çok teşekkür ederiz' dediler. Onların kontrolünde olan bölgeden geçeceğimizi biliyorlardı. Ancak neden girdiğimizi bilmiyorlardı" ifadelerini kullandı. 

Trump, Suriye'deki tarafların haberdar edildiğini ancak Washington'dakilere özellikle 'sızıntı yaşanmaması' için bilgi verilmemesi uyarısında bulunduğunu vurguladı. ABD Başkanı, "Washington tam bir sızıntı makinası. Gizli tutuldu, hiçbir sızıntı olmadı. Sadece bunu bilen birkaç kişi vardı. Çok az kişinin haberi vardı operasyondan" dedi.

Operasyonu film gibi izlediğini aktaran Donald Trump, şöyle devam etti; "Saat 5'te toplanmıştık ve tüm gün temas halindeydik. Güvenli telefon hatlarıyla konuşuyorduk. Saldırı da bundan kısa süre sonra başladı. Bir bölgede çok fazla Rus varlığı var, başka bölgede Türk varlığı, başka bölgede Suriye varlığı. Çok alçaktan uçuyorsunuz. Helikopter görmeyi sevmeyen insanlar olabilir. (...) (Bağdadi'nin) DNA'sı da laboratuvarda incelendi. Vücuduna erişmek için de çok fazla yıkıntıyı ortadan kaldırmak gerekiyordu. Ona ait parçalar bulmak çok zordu. İntihar yeleği de patladığı için zordu."

‘GERİ ÇEKİLME OPERASYONLA ALAKALI DEĞİL'

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını kabul eden Trump, ABD askerlerinin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesinin bu operasyonla ilgisi olmadığını ifade etti.

Trump ayrıca "Avrupa ülkeleri büyük bir hayal kırıklığı olduğu bizim için. İnsanlarınızı alın dedik ama almadılar. Onlar (teröristler) yürüyerek Avrupa gidebilirler ama yürüyerek bize gelemezler çünkü aramızda çok fazla su var. ABD'ye giremezler" dedi.(MA)