ABD Başkanı Donald Trump ABD’nin yeni füze savunma stratejisini açıkladı. Savunma Bakanlığı Pentagon’da konuşan Trump, Soğuk Savaş dönemine benzer bir strateji olarak algılanan yaklaşımın unsurlarını sıraladı. Trump; İran, Rusya ve Çin’in gelişmiş silah kapasitelerine dikkat çekerken, Kuzey Kore’yi de “olağandışı tehdit” olarak niteledi.

ABD’nin füze savunma stratejisi en son 2010 yılında Obama döneminde gözden geçirilmişti. Amerika'nın Sesi'nin aktardığına göre, Trump yeni stratejinin İran dahil olmak üzere "düşman devletleri" caydıracağını öne sürerek, “Amacımız basit: ABD’yi hedef alan her füzeyi nerede ve ne zaman olursa olsun tespit etmek ve yok etmek” dedi.

Trump, Meksika sınırına duvar örülmesi için bütçeden ödenek vermeyi reddeden Demokratlar’a da tepki gösterdi. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’yi Demokratlar’ın kendisiyle müzakere etmesini engellemekle suçlayan Trump, sınır güvenliği için “kritik bir ulusal güvenlik sorunu” ifadesini kullandı.

UZAYA SENSÖR KONULACAK

Başkan Trump’ın açıkladığı yeni füze savunma stratejisi İran, Kuzey Kore, Rusya, Çin ve diğer potansiyel düşman devletlerin füze ve silahlarına karşı koyma amacıyla teknoloji alanına yatırım yapılması çağrısında bulunuyor. Strateji, düşman devletlerin füze saldırılarına daha hızlı karşılık verilebilmesi amacıyla uzaya sensörlerin ve füzeleri etkisiz hale getirebilecek sistemlerin yerleştirilmesi dahil deneysel teknolojilere ilişkin araştırma yapılmasını öngörüyor.