Taliban’ın başkent Kabil’e girmesi ardından Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'nin, saatler içerisinde istifa edip yönetimi devredeceği ve Taliban liderliğinde geçiş hükümeti kurulacağı belirtiliyordu. Kısa süre sonra da Gani'nin istifa ettiği haberi geldi.

Tolo News'in haberine göre Gani ülkeyi terk etti.

Taliban’dan yapılan açıklamada, örgütün kenti zorla ele geçirme planı olmadığı belirtilerek, "Hiç kimsenin hayatı, mülkü ve onuruna zarar verilmeyecek ve Kabillilerin hayatı tehlike altında olmayacak" denildi. Örgüt sözcüsü, kentin barış içinde teslim olması için hükümet tarafıyla temas halinde olduklarını açıkladı.

TÜRKİYE PERSONELİNİ ÇEKİYOR

Haber kaynaklarında, Taliban'ın Kabil'e de giriş yapmaya başladığı ve Türkiye'nin tüm askeri ve sivil personelini Kabil'den çekme kararı aldığı, bu kararın Kabil Havalimanı'nda bulunan 600 askeri kapsayıp kapsamadığının ise bilinmediği duyuruldu.

Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği de sanal medyadan yaptığı duyuruda, Afganistan'dan ayrılmak isteyen vatandaşların kendileri ile temasa geçmelerini istedi.

Taliban'ın aynı zamanda, ülkenin tüm sınır geçişlerini de kontrol altına aldığı belirtildi.

KABİL’DE TALİBAN’A HAZIRLIK

Öte yandan gazeteci Erkin Öncan, Kabil'de Taliban'a hazırlık görüntülerini paylaştı.Öncan, Afgan komutanlardan birinin Kabil'in eteklerinde tüm tugayı personel ve teçhizatla birlikte teslim eden belgeyi imzaladığını gösteren görüntüleri de paylaştı.

Taliban, ülkenin Nangarhar vilayetinin merkezi olan Celalabad'ı ele geçirmesinin ardından, Kabil de örgüte teslim oldu.

Celalabad'ın ele geçirilmesi ile ilgili bir açıklama yapan Nangarhar İl Şura Vekili Nilufer Aziz, kentin Taliban'ın eline geçtiğini duyurdu. Aziz, kentin çatışma yaşanmadan Taliban'a teslim edildiğini açıkladı.

Kentteki bazı yetkililer ise, Taliban'ın şehre girmesinin ardından başkent Kabil'e kaçtı.

Taliban militanları sabah saatlerinde ise Nili şehrine yönelik bir saldırı başlattı. Kentteki güvenlik güçlerinin Taliban'la çatışmamak için kentten kaçtığı açıklandı.Dün akşam saatlerinde de ülkenin kuzeyindeki Faryab, Belh vilayetlerinin merkezi Meymene ve Mezar-ı Şerif kentleri Taliban'ın eline geçmişti.

RAŞİT DOSTUM’UN VİLLASINA BASKIN

Öte yandan Taliban, Türkiye ile yakın bağlantısı da bulunan Raşit Dostum'un evini ele geçirdi ve yağmaladı.Görüntülerde altın varaklı koltuklara oturan Taliban mensupları, altın işlemeli çaydanlık ve diğer eşyaları incelediği görülüyor.

İngiliz Daily Mail gazetesi, Dostum’un Taliban’ın lüks villaya giriş yapmadan önce kaçmış olabileceğini yazdı.

SON BİR AYDA BİNDEN FAZLA SİVİL YAŞAMINI YİTİRDİ

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, 2021'in ilk yarısında bin 659 sivil hayatını kaybederken son bir ayda binden fazla sivil yaşamını yitirdi.Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu, Mayıs başından Ağustos’a kadar yaklaşık 1 milyon sivilin evlerinden olduğunu açıkladı.

PAPA’DAN DİYALOG ÇAĞRISI

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, Afganistan’daki çatışmayı sona erdirmek için diyalog çağrısında bulunarak, böygede halkın barış, güvenlik ve karşılıklı saygı içinde yaşayabileceğini söyledi.

Papa’nın çağrısı, Taliban militanlarının bugün başkent Kabil’e girmesi ve ABD’nin büyükelçilikteki diplomatları helikopterle tahliye etmesinin ardından yaptığı konuşma sırasında geldi.

Afganistan’da çok az sayıda Hristiyan var ve bunların neredeyse tamamı elçiliklerdeki yabancılar veya yardım görevlilerinden oluşuyor.

PAKİSTAN SINIRI KAPATTI

Öte yandan Afganistan'ın komşusu Pakistan’ın, ülkenin kuzeybatısındaki önemli bir sınır geçiş noktası olan Torkham sınırını kapattığı açıklandı. Pazar sabahı örgütün, Esed Abad ve Mezar-ı Şerif’in ardından Pakistan sınırındaki önemli bir sınır geçişi yakınlarında bulunan Nangarhar vilayetine bağlı Celalabad’ın kontrolünü de ele geçirdiği haberi gelmişti. Böylece örgüt, Kabil dışında hükümetin elinde kalan önemli kentlerin tamamında kontrolü sağlamıştı.

Bir haftayı aşkın sürede ülke çapında gerçekleştirdiği saldırılarla büyük bir hızla ilerleyen Taliban, ABD’nin sınırlı hava desteğine rağmen hükümet güçlerini önemli oranda yenilgiye uğrattığı ifade edildi. Ülkenin kuzeyini savunmak üzere görevlendirilen hükümete bağlı güçlerin de Özbekistan’a kaçtığı belirtiliyor.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Cumartesi günü televizyondan yaptığı halka sesleniş konuşmasında vatanı savunacağını, askeri güçlerin de harekete geçirildiğini duyurmuş, ülkede barış ve istikrarın sağlanması amacıyla siyasi sorumluların uluslararası ortaklar ile görüşmelerinin sürdüğünü de belirtmişti.

MAAS: TÜM SENARYOLARA HAZIRLIKLIYIZ

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Kabil’deki Alman Büyükelçiliği personelini mümkün olan en kısa sürede tahliye etmeyi planladıklarını açıkladı. Bild am Sonntag’a konuşan Maas, personelin güvenliğinin en öncelikli konu olduğunu vurguladı. Maas, "İnsanlarımızın Taliban’ın eline geçme riskini alamayız. Tüm senaryolar için hazırlıklıyız" ifadelerini kullandı.

Bild am Sonntag, Pazartesi günü hava kuvvetlerine ait bir uçağın ülkedeki Alman vatandaşlarını çıkartmak için bölgeye gönderileceğini bildirdi. Afganistan’da halen 30 elçilik çalışanı ve aralarında yardım ve kalkınma kuruluşu çalışanlarının da bulunduğu 80 Alman vatandaşı daha bulunuyor.