Afganistan'da hızla ilerleyen Taliban güçleri, son olarak Logar vilayetinin yönetim merkezi Pul-i Alem kentini ele geçirdi. Taliban, başkent Kabil'in yaklaşık 65 kilometre güneyinde bulunan Pul-i Alem’e girmesiyle Afganistan'ın 34 vilayetinden 14'ünde kontrolü ele geçirmiş oldu.

BBC'ye konuşan Logar Vilayet Meclisi'nin iki üyesi, Pul-i Alem'in Taliban güçlerinin eline geçtiğini doğruladı.

ŞEHİRDE ÇATIŞMA ÇIKTI

Taliban güçlerinin Pul-i Alem Emniyet Müdürlüğü binasına girdiği, şehrin bazı bölümlerinde yoğun çatışmaların sürdüğü bildiriliyor.

Uruzgan vilayetinin de Taliban'ın kontrolüne geçtiği yolundaki haberler ise henüz resmi kaynaklarca doğrulanmadı.

Taliban dün de ülkenin en büyük üçüncü şehri Herat'ta ve başkent Kabil'e yaklaşık 150 kilometre mesafedeki stratejik açıdan önemli Gazni vilayetinin merkezi Gazne'de de kontrolü sağlamıştı.

Afganistan Genelkurmay Başkanı General Veli Muhammed Ahmedzai, çarşamba günü görevden alınmıştı. Ahmedzai, göreve haziran ayında gelmişti.

‘TALİBAN’IN BU KADAR HIZLI İLERLEMESİ ŞOK EDİCİ’

BBC Güney Asya Editörü Anbarasan Ethirajan, "Taliban'ın ilerleme hızı deneyimli askeri analistleri bile şoka uğrattı" yorumunu yaptı.

Afganistan hükümetinden bir kaynak, Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada, ülkede şiddetin son bulması karşılığında Taliban'a iktidarı paylaşmayı önerdiklerini söylemişti. Hükümetten ise bu konuda herhangi bir açıklama yapılmadı.

KANDAHAR’I DA ELE GEÇİRMİŞTİ: NEDEN ÖNEMLİ?

Taliban daha önce de Afganistan'ın en büyük ikinci şehri Kandahar'ı ele geçirmişti.

Bir zamanlar Taliban'ın kalesi olan Kandahar, önde gelen bir ticaret merkezi ve stratejik önemi yüksek bir kent.

Kandahar sahip olduğu uluslararası havalimanı, tarımsal ve endüstriyel üretimi ile ülkenin ana ticaret merkezlerinden biri olması nedeniyle stratejik olarak önemli kabul ediliyor.

Taliban'ın doğduğu yer olan Kandahar'ın ele geçirilmesi, örgüt için büyük bir motivasyon anlamı taşıyor.

ŞEHİRDEKİ HAPİSHANEYİ ELE GEÇİRİP MİLİTANLARI KENTE SALDILAR

Merkezin kontrolünü sağlamadan önce birkaç haftadır şehrin kenar mahallelerine saldıran Taliban birlikleri, çarşamba günü şehirdeki hapishaneyi ele geçirmiş ve militanlarını şehre salmıştı.

AFP: HÜKÜMET GÜÇLERİ KENTİN DIŞINA ÇEKİLDİ

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan bir bölge sakini ise hükümet güçlerinin toplu halde kentin dışındaki bir askeri tesise çekildiğini söyledi.