AKP-MHP yönetiminin NATO çekildikten sonra başkentteki havaalanında asker tutmak istediği Afganistan'da son 24 saatte Badahşan, Kandahar ve Paktiya vilayetlerinde 7 ilçenin daha Taliban'ın kontrolüne geçtiği bildirildi.

Afganistan'da Badahşan İl Şura Vekili Ahmet Cavid Müceddedi, basına yaptığı açıklamada, Taliban'ın, Badahşan'ın Kof Ab, Ragistan, Curum, Şahr-i Buzurg ve Yaftal ilçelerine silahlı saldırı düzenlediğini, devlet güçlerinin çekilmesiyle bu yerleşimlerin Taliban'ın kontrolüne geçtiğini söyledi.

Çatışmalarda her iki tarafın da kayıp verdiğini kaydeden Müceddedi, Badahşan'ın 28 ilçesinden 12'sinin Taliban kontrolünde olduğunu bildirdi. 3 Temmzu'da da Badahşan'ın Varduç, Draim, Tegab, Kişim ve Tişkan ilçeleri Taliban kontrolüne geçmişti.

Afganistan'ın kuzeydoğusunda Tacikistan, Çin ve Pakistan sınırında bulunan Badahşan stratejik bir bölgede yer alıyor. Değerli lapis taşı madeninin bulunduğu vilayette ayrıca altın gibi değerli madenler de dikkat çekiyor. Ülkenin güneyindeki Kandahar vilayetinin Pencvai ilçesi de Taliban kontrolüne geçti.

Paktiya bölgesinde de bazı yerlerin Taliban'a geçtiği basına yansıdı. Taliban, Gazni ve Vardak vilayetlerinde şiddetli saldırılarla baskısını artırdı.

 

SON 2 AYDA HIZLI İLERLEDİ

Afgan makamlarına göre, son 2 ayda ülke genelinde Taliban en az 60 ilçeyi ele geçirdi. Taliban ise bu rakamın 143 olduğunu iddia ediyor. 

ASKERLER SİLAH BIRAKIYOR

Afgan ordusunun lojistik sıkıntısı çektiği bazı yerlerde askerlerin silahlarını Taliban'a teslim ettiği videolar yayınlanmıştı. 

Taliban, ABD-NATO çekildikten sonra kalacak ülkeleri hedef almakla tehdit etmişti. En son temmuz başında da Taliban'ın Siyasi Bürosu Sözcüsü Muhammed Naim, ABD güçlerinin Afganistan'dan 11 Eylül 2021 tarihinden önce çekileceğini doğrulayarak, ülkede İslami bir rejim kurmak istediklerini söylemişti.  “Yabancı güçlerin geri çekilmesi ve yabancı güçlerin varlığı konusu daha önce yapılan anlaşma metninde diplomatik varlığın devamı dışında tüm yabancı güçlerin çekilmesi ve ülkeden çıkması konusu yer alıyor ve bu konu kapanmıştır. Ülkemizde askeri veya güvenlik varlığını sürdürmek isteyenlere biz işgalci olarak görmeye devam edeceğiz ve hiçbir şekilde askeri bir güç olarak kalmasına müsaade edilmeyecektir. Herhangi bir isim altında ve herhangi bir ülkeden gelecek olan yabancı güçlerin varlığına, halkımız tarafından tamamen reddedildi ve Allah'ın izniyle olmayacak da” demişti.

"MÜCAHİT" OFİSLERİ

El Kaide ve Taliban, Sovyetler Birliği'ne karşı ABD, İngiltere, Pakistan, Suudi Arabistan gibi ülkeler tarafından silahlandırılmıştı. ABD, İngiltere, Pakistan gibi yerlerde "mücahit" ofisleri oluşturulup sol hareketlere karşı Yeşil Kuşak (İslam kuşağı) adı altında cihatçılar toplanmış ve Afganistan'a sevk edilmişti. Pakistan'da istihbarat ve ordu içinde hala Taliban'a ciddi destek olduğu kaydediliyor. 

Irak, Libya, Suriye'de Suriye milli Ordusu içindeki cihadist grupları TSK'ye eklemleyen AKP-MHP yönetimi, ABD-NATO'dan bazı hedefleri için destek karşılığında Afganistan'da başken Kabil'deki havaalanını korumaya gönüllü oldu. ABD'den para, lojistik yanında başka şeyler de istediği yönünde basına haberler çıkıyor. CHP, İyi Parti gibi muhalefet partileri ise AKP-MHP çıkarları için askerlerin Taliban'ın önüne atılmaması gerektiğini söylüyor.