KYB Başkanlık Kurulu, parti içtüzüğünde değişimler yapmak için birkaç haftadır görüşmelerine devam ediyordu.

KYB Başkanlık Kurulu Üyesi Rebwar Taha, “İçtüzükte yer alan 77 maddeden şu ana kadar 51’i onaylandı. İlerleyen günlerde il başkanları ve yetkilerinin belirlenmesi konularını tartışmaya açacağız” dedi.

Dün son yapılan Başkanlık Kurulu toplantısında parti yönetiminde genel sekreterlik yerine eş başkanlık sistemine geçilmesine karar verildi.

KYB Başkanlık Kurulu üyesi Ravand Mala Mahmut, “Kuruluda yapılan görüşmelerde KYB’nin eş başkanlık sistemiyle yönetilmesine karar verildi. İki başkan ve yardımcıları olacak. Eş başkanlar KYB Başkanlık Genel Konseyi tarafından seçilecek” diye konuştu.

Eş başkanların seçilmesine ilişkin açıklama yapan ancak isminin verilmesini istemeyen bir yetkili, “ Lahor Şeyh Cengi ve Pavel Talabani dışında eş başkanlık için başka aday yok” dedi.

Rudaw'da yer alan habere göre, eş başkanların görevleri şöyle:

- KYB’nin politikasını belirleme yetkisi

- Toplantı ve etkinliklerde konuşma yetkisi

- KYB’nin bütün organları ve il başkanlıklarıyla koordineli bir şekilde çalışma yetkisi

- Siyasi ittifak ve anlaşmaları imzalama yetkisi

- KYB’nin gelir, kaynak ve sermayesinden sorumlu olma yetkisi

- Sorgulama yetkisi

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), kurucu lideri Celal Talabani'ni yaşamını yitirmesinin ardından, yedi yıl gecikmeli olarak geçtiğimiz yıl Aralık ayında kongre düzenledi.

Kongrede KYB Siyasi ve Çıkarları Yüksek Kurulu organının kurulmasına karar verildi. Kurula bir başkan ile altı üye atandı. Sözkonusu kurula Kosret Resul Ali başkanlık ediyor.

KYB, bugünkü Başkanlık Kurulu toplantısında eş başkanlık sistemine geçerek Pavel Talabani ve Lahur Şeyh Cengi Talabani’yi 70 oyla eş başkan seçti. KYB Başkanlık Kurulu 124 üyeden oluşuyor.