Başta Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) olmak üzere uzmanlar, koronavirüsten korunmak için ellerin sabunla sıklıkla yıkanması gerektiği uyarısında bulunuyor. Fakat yıllardır savaş bölgesinde kıtlık yaşayan Yemenliler için sabunla el yıkamak erişilmesi güç bir lüks haline geldi.

DSÖ’ye göre Yemen’de şu ana kadar herhangi bir enfeksiyon vakası görülmedi. Ancak, salgının ülkeye yayılması halinde çok büyük bir insani krizin yaşanabileceği uyarısı yapılıyor.

Yemen’de halk zaten yetersiz su kaynakları nedeni ile su sıkıntısı yaşıyor. Kilometrelerce yol kateden Yemenliler, kuyulardan çekilen suyu bidonlara doldurup evlerine götürüyor. Birçok kişinin, genelde kirli olan bu suyu içmek ve yemek pişirmek için kullanmaktan başka seçeneği yok.

Sınır Tanımayan Doktorlar: Yemenlilerin ellerini yıkayacak suyu yok

Yemen’de 30 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 80’inin yardıma ihtiyacı var. Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), birçok Yemenlinin temiz su veya sabuna bile erişememesinden endişe ediyor.

MSF’nin Yemen’deki programlar sorumlusu Caroline Seguin, AFP’ye verdiği demeçte, “Koronavirüse karşı ellerini yıkamasını tavsiye edebiliriz, ama yıkayacak bir şeyleri yoksa ne olur?” ifadelerini kullanarak tehlikenin boyutuna dikkat çekti.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen’de İran destekli Husiler, Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015’ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.