Biden'ın henüz Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın telefonlarına çıkmaması, Türkiye'yi Çin ile aynı kategoriye sokma eğilimi dikkat çekiyor.

Öte yandan Ankara'nın S-400 yaptırımlarına karşı YPG'nin "terör örgütü ilan edilmesi" çağrısının gündemde olduğu şu sıralarda Biden yönetiminin Suriye planına dair bazı iddialar ortaya atılıyor.

Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre, "ABD, yeni planını yürürlüğe koydu."

Haberde, "ABD'nin Ortadoğu masasına YPG destekçisi Brett McGurk'u atayan, Savunma Bakanlığı'nın başına da YPG'yi silahlandıran Lloyd Austin'i getiren Biden yönetimi, terör örgütü PKK/YPG ve diğer muhalif grupların buluştuğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile masaya oturacak" iddiası öne sürülüyor.

Türkçe Konuşan Ülkeler Gazetecileri Derneği Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan, Kuzeydoğu Suriye'deki Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve YPG temsilcilerinin bir araya geldiğini ileri sürerken, ABD Dışişleri Bakanlığı temsilcisi David Brownstein ve ekibinin de iki tarafı müzakereleri sürdürmeye çağırdığı iddia edildi.

Yavuzaslan'ın iddiasına göre ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir heyet, Suriye'nin kuzeyinde SDG ile Barzani'ye yakın Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nin (ENSK) siyasi entegrasyonunu geliştirmek, ABD'nin etkisini ve himayesini göstermek üzere tekrar Suriye'nin kuzeydoğusuna gitti.

ENKS ile PKK arasında yaşanan çatışmatıcı tutuma atıf yapan Yavuzaslan, tarafların yaşananları geride bırakıp ABD'nin isteğiyle masaya oturduğunu öne sürüyor.

Yavuzaslan'ın iddiasına göre, bölgede şekillendirilmek istenen plan aşama aşama şöyle:

- Suriye'deki dağınık Kürt yapılarının SDG adı altında birleştirilmesi.

- Fırat'ın doğusundaki petrol-doğal ve tarım ürünleri ile su kaynaklarının kontrolünün sağlanması.

- SDG adı altında siyasi, askeri, ekonomik, idari entegrasyon, sağlanması ve “Bölgesel Yönetime” geçilmesi.

- Suriye için bölgesel yönetimin tanımlanması ve Şam idaresine kabul ettirilerek meşrulaştırılması

- ABD-Fransa kontrolündeki Fırat'ın doğusundaki tüm silahlı unsurların tek çatı altında toplanması .

- Irak'ın kuzeyinde bulunan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin himaye ettiği 6-7 bin ENKS Peşmergesinin, Irak'tan Suriye kuzeyine gönderilmesi.

- ABD-YPG kontrolündeki IŞİD'liler “Arap Gücü” adı altında SDG içinde yer alması.

- Suriye kuzeyinde ve Irak'ın Sincar aksı ile YPG-PKK koridorunun kalıcı hâle getirilmesi.