Suriye’de, hükumetin kontrolü altındaki bölgelerde 2021-2021 eğitim ve öğretim yılı bugün başladı.

Şam yönetiminin kontrolü altındaki tüm illerde çeşitli eğitim kademelerinden 3,6 milyondan fazla öğrenci ile 300 bin öğretmen 13 bin 115 okulda ders başı yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı, illerdeki eğitim müdürlükleri ile birlikte, onaylanan protokol doğrultusunda yeni eğitim-öğretim yılında tüm okullarda koronavirüs tedbirleri uyguluyor.

Özerk Yönetim ve Türkiye’nin kontrolündeki okullar

Suriye Eğitim Bakanı Darem Tabbaa, geçen hafta Şam’ı ziyaret eden Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths başkanlığındaki heyetle yapılan görüşmede, ülkede yaşanan zorluklara rağmen eğitimin durmadığını, savaş nedeniyle zarar gören okulların restorasyonuna büyük ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Tabbaa, bu yıl 180 okulun onarıldığını, asıl ihtiyacın ise bin 364 okulun daha restore edilmesi olduğunu söyledi.

Tabbaa, Rojava Özerk Yönetimi ve Türkiye destekli grupların kontrolü altındaki bölgelerde 6 bin 682 okulun bulunduğunu hatırlattı.

Suriyeli bakan, bu bölgelerdeki okullarda görülen müfredatın Eğitim Bakanlığı müfredatından farklı olduğunu, ve buralarda görülen eğitimi kabul etmediklerini belirtti.

Eğitim Bakanı Tabbaa’dan “Kürtçe anadilde eğitim” açıklaması

Bakan Darem Tabbaa, Suriye merkezli al-Watan gazetesine verdiği röportajda ise, Kürtlerin de anadilde eğitim hakkı olduğunu söyledi.

Tabbaa, “Nasıl ki Ermeniler, Çerkezler, Süryanilerin haftada iki saat kendi anadillerini öğreniyorsa, Kürtler de Kürtçeyi öğrenebilir, bu meşru bir haktır” dedi.

Darem Tabbaa, Suriye'deki tüm okulların Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilmesi gerektiğini de vurguladı.

“Kürtler ve Suriye hükümeti arasında güven inşasına katkıda bulunur”

Öte yandan Rûdaw’a konuşan Suriye Parlamentosu eski milletvekili ve Suriye Ulusal Girişimi Başkanı Omer Ose, gerek Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ademi merkeziyetçilik konusundaki son açıklamaları ve gerekse de Eğitim Bakanı'nın Kürtçe eğitime ilişkin açıklamasının önemli olduğunu söyledi.

Ose, “Bu önemli reform adımları, özellikle de bir sonraki anayasa ile Suriye'deki Kürt halkının meşru ulusal haklarının tanınmasıyla sonuçlanırsa Kürtler ve Suriye hükümeti arasında güven inşasına katkıda bulunur” dedi.

Suriye Kürt ulusal konferansının toplanması, tek bir heyet ve birleşik taleplerle Şam'a gitmesi için çağrıda bulunan Ose, bunun Kürtlerin gerçekte çıkarına olacağını söyledi.

Rojava’da çok dilli eğitim var

Rojava Özerk Yönetiminin kontrolündeki bölgelerde 2012’den bu yana çok dilli bir eğitim sistemi uyguluyor.

Suriye hükumetinin çekilmesinin ardından ilk önce öğrencilerin Kürtçe öğrenmesi için önce küçük okullar açıldı ardından da okul müfredatlarına dilin temel kurallarını öğreten Kürtçe dersleri eklendi.

2013’te Özerk Yönetimin ilan edilmesini takiben kurulan idari yapılar kapsamında 2014’te merkezi Eğitim Müdürlüğü açıldı.

Rojava’daki her bileşenin kendi anadilinde eğitim gördüğü okullarda dördüncü sınıftan itibaren Kürtçe, Arapça ve Süryanice gibi dillerde de eğitim imkanı sağlanıyor. Yabancı dil tercihleri ise 5’inci sınıftan itibaren yapılıyor.

Bölgelerde eğitim müfredatının belirlenmesi Eğitim Bilimi Enstitüsü’nün görevi. Enstitü, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın ideolojik görüşlerinden besleniyor. Bu nedenle Rojava’da Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) başta olmak üzere bazı taraflar müfredatın “bağımsız” olması gerektiğini savunuyor