Rusya’nın işgale başladığı 24 Şubat’tan bu yana 54 gün geride kalırken, Ukrayna’da en az 2 bin 72 sivilin öldüğü, 4,9 milyon insanın da ülkeyi terk ettiği açıklandı.

Euronews’teki habere göre; Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, Rusya’nın işgale başlamasından sonra ülkesini terk eden Ukraynalılara ilişkin verdiği sayıları güncelledi.

Buna göre işgalde 54 gün geride kalırken 4,9 milyondan fazla Ukraynalı ülkelerinden kaçtı. BM, Ukraynalı mülteci sayısının geçen haftaya göre 65 bin 396 artarak 4 milyon 934 bin 415’e yükseldiğini duyurdu.

215 BİN YABANCI UKRAYNA’YI TERK ETTİ

Uluslararası Göç Örgütü ise yaklaşık 215 bin yabancının da Ukrayna’yı terk ederek kendi ülkelerine döndüğünü ve bunların dönüş yolunda zorluklarla karşılaştığını açıkladı.

Ukrayna’dan 18-60 yaş arası erkeklerin ülkeyi terk etmesine izin verilmiyor. Bu nedenle ülkeden ayrılanların yüzde 90’nın kadın ve çocuklardan oluştuğu belirtiliyor.

EN AZ 2 BİN 72 SİVİL ÖLDÜ 

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinden yapılan açıklamada da Rusya-Ukrayna savaşında 24 Şubat-17 Nisan’da en az 2 bin 72 sivilin yaşamını yitirdiği, 2 bin 818 sivilin yaralandığı bildirildi.

‘KAYIPLAR’ TESPİT EDİLENDEN ÇOK OLABİLİR 

Sivil ölü ve yaralı sayısının tespit edilenden çok daha yüksek olabileceği vurgulandı. Sivil kayıpların çoğunun, ağır topçu ve çok namlulu roketatar sistemlerinden yapılan bombardımanlar ve hava saldırıları dahil olmak üzere, geniş etki alanına sahip patlayıcı silahların kullanılmasından kaynaklandığı ifade edildi.