Rusya, Ukraynalı yetkililerle Belarus’ta görüşmeye hazır oldukları yönündeki çağrılarına Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin söz konusu ülkeden kendi topraklarına saldırı düzenlendiğini belirterek müzakereleri burada yapmak istememesine yanıt verdi.

Ukrayna’nın Rusya’nın kendilerine saldırı düzenlediğini belirttiği Belarus’ta görüşmek istememesini ve Belarus yerine aralarında İstanbul’un da olduğu dört kenti önermesini anlayamadıklarını belirten Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, “Kentlerin bu şekilde seçilmesi bizim için gerçekten anlaşılır değil. Başka egzotik öneriler de geldi. Bize göre herkes için daha uygun, daha rahat ve daha yakın bir yer seçilmesi gerekiyor. Lojistik bakımdan Belarus hem bize hem de Ukrayna'ya daha yakın görünüyor. Ayrıca Minsk Temas Grubu çerçevesindeki müzakereler de burada yapılmıştı” ifadelerini kullandı.

Sputnik’in aktardığı habere göre Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun Rusya ve Ukrayna’nın arasındaki görüşmelerin Belarus topraklarına yapılması önerisinin Moskova tarafından desteklendiğini söyleyen Rudenko, “Ukrayna heyetinin buraya gelmesini engelleyen motifler bizim için anlaşılır değil” diye konuştu.

‘UKRAYNA’DA AKAN KANI DURDURMAYA HAZIRIZ’

Kiev ile müzakereler için oluşturulan Rus heyetinde yer alan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, Moskova’nın Ukrayna’da akan kanların durması için görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

Basın mensuplarına konuya ilişkin açıklamada bulunan Rudenko, “Mesele nerede toplanılacağı değil, çantada neyle gidileceğidir. Biz barışı konuşmaya hazırız, akan kanların durdurulmasının koşullarını görüşmeye hazırız, bunun insanların hayatlarını kurtarmaya yardımı olur” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Rusya, Ukrayna’ya yönelik saldırısının dördüncü gününe girdiği bugün, Belarus’ta müzakere çağrısında bulundu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise "Eğer Rusya Ukrayna'ya Belarus topraklarından saldırmamış olsaydı Minsk'te görüşmeler mümkün olabilirdi. Ukrayna'ya saldırganlık göstermemiş başka yerlerde görüşmelere açığım” yanıtını vermişti. Zelenskiy, Rusya ile müzakereler için ülkesine saldırıların yapıldığı Belarus yerine İstanbul, Varşova, Bakü veya Budapeşte'yi önermişti.