Kremlin’in askeri operasyon kararı iktidar ve muhalefeti “patriotizm” zemininde buluşturdu. Her zaman olduğu gibi Putin’in Ukrayna kararına tutuklu Aleksey Navalnıy çok sert karşı çıkıyor. Komünist ve milliyetçi figürler ise genel anlamda destek veriyor.  

DESTEKÇİLER VE KARŞI ÇIKANLAR

Rusya’nın Ukrayna operasyonu son evreye ulaştı. Belarus, Kırım ve Belgorod taraflarından içeriye doğru bir kuşatma gerçekleştiren Rus askeri Kiev’e vardı. Rus basını ve Ukrayna basınından elde edilen verilere göre onlarca sivil ve asker ölümü var. Çarpışmaların sonucunda Zelenskiy hükümetinin düşme ihtimalinden de bahsediliyor. Putin yönetimi Ukrayna ordusuna darbe çağrısı yaptı. Savaş politikası kuşkusuz Rus kamuoyunda da yoğun şekilde tartışılıyor. Destek verenler ve protesto edenler iki ayrı kampa ayrıldı. Mevcut dinamikler ve portreler mercek altına alındığında ilginç bir panorama ortaya çıkıyor. Kremlin’in bir savaş yaratarak muhalefeti nasıl kendine razı etmekte usta olduğu bir kez daha pekişiyor. 

ALEKSEY NAVALNIY

Putin hükümetinin savaş politikasına en sert karşı duruş bir süredir cezaevinde kalan Aleksey Navalnıy’den geldi. Yolsuzlukla Mücadele Vakfını kuran avukat Aleksey Navalnıy, henüz harekât başlamadan çıktığı mahkemede bu harekâtın Putin’in “Gelencik’teki sarayını” korumaya dönük olduğunu söyledi. Nicelik olarak değil ama nitelik olarak Putin yönetimini zor durumda bırakan Navalnıy, özellikle “yolsuzluklar" konusunda Kremlin’in kâbusu oldu. Muhalif siyasetçinin zehirlenmesi uluslararası kamuoyunda şüpheler uyandırmıştı. 

MİLLİYETÇİ VLADİMİR JİRİNOVSKİY

Ukrayna operasyonuna destek veren portrelerden biri Rusya Liberal Demokrat Partisi Lideri Vladimir Jirinovskiy’dir. Seçimlerde Kremlin’e “muhalefet” eden Jirinovskiy, milliyetçi söylemleriyle bilinen bir siyasetçi. Mevcut askeri operasyonun Donbass’la sınırlı kalmaması gerektiğini sık sık dile getiriyor. Ukrayna hükümetine karşı daha “şedit” bir yönteme başvurulması gerektiğini ısrarla dile getiriyor. Henüz harekât başlamadan önce Ria Novosti’ye konuşan Jirinovskiy şu cümleleri sarf etmişti: “Farz edelim ki Lugansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetlerini tanıdık. Sonra ne olacak peki?  O zaman barış sağlanacak mı? Kesinlikle hayır. Ruslara yönelik tehlike son mu bulacak? Bizim dışımızda kimse bu cumhuriyetleri tanır mı? Hiç kimse. Bu şekilde Rusya’nın güvenliğini sağlayamayız. Ukrayna’daki Rusları koruyamayız.”

KOMÜNİST GENNADİY ZYUGANOV

Putin yönetimine desteğini esirgemeyen siyasi figürlerden biri de Rusya Komünist Partisi lideri Gennadiy Zyuganov. Parlamentodaki oylamada evet dedi. Bu yüzden Batılı devletlerin yaptırım listesine alındı. Aslında Rusya Komünist Partisi bir ay öncesine kadar Kremlin’e Lugansk ve Donetks Halk Cumhuriyetlerini tanıması için baskı uyguluyordu. Kremlin’e karşı siyaset yapan ve kitlelerin alternatif iktidar aygıtı olarak gördüğü RKP’nin verdiği destek büyük tartışmalara sebep oluyor. Tabii söz konusu NATO olunca Kremlin’in “patriotizm” politikası geniş bir kabul görüyor. Ancak kimilerine göre bu bir patriotizm değil “putriotizmdir”. Yani bu savaş, özünde NATO’ya karşı Rusya’nın çıkarlarını ve güvenliğini sağlamaktan öte Putin’in bekasını sağlama savaşıdır. Dolayısıyla komünistlerin bu tuzağa düşmemesi gerektiği yönünde görüşler var. 

KOMÜNİST PAVEL GRUDİNİN

Rusya Komünist Partisi içinde her siyasetçi şüphesiz benzer bir görüşe sahip değil. Mesela Lenin Sovhozu Müdürü Pavel Grudinin RKP’nin çizgisinden biraz daha farklı düşünüyor. Ona göre Donetsk ve Lugansk’ın tanınması yeterliydi. Askeri operasyon ve savaş politikasının “oligarşiye” hizmet ettiği görüşünde. Grudinin muhalefet içinde Putin yönetiminin en çok çekindiği isimlerden biri. Bu yüzden Kremlin’in yakın takibinde. Pavel Grudinin, hakkında “asılsız” suçlamalar yapılarak siyaset sahnesinden diskalifiye edilmekle karşı karşıya kaldığını birçok platformda ifade etmişti. 

SOL CEPHE’DEN SERGEY UDALTSOV

Rusya’da seçimlerde RKP ile birlikte hareket eden ve zaman zaman RKP’nin siyasi tutumunu benimseyen bir yapı daha var. O da “Sol Cephe” ismiyle anılıyor. Bu harekette öne çıkan kanaat önderi ise Sergey Udaltsov. Kremlin’in sıkı “tazyiki” altında siyasi bir mücadele veriyor. Nerdeyse her ay gözaltına alınıyor. Lakin Udaltsov da Kremlin’in sentetik “patriotizm” akımına kapıldı. Donetsk ve Lugansk’a yönelik askeri operasyona destek verdiğini ancak savaşın diğer kentlere sirayet etmesini doğru bulmadığını söyledi. 

MA / İsmet Konak