Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 27. güne girildi. Savaşta, çatışmalar ülkenin birçok kentinde devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya ile muhtemel uzlaşma konularının Ukrayna’da referanduma sunulması gerektiğini kaydetti. Zelenski, "Uzlaşma formatına halk karar verecek ama onların ne olacağı ise bizim Rusya ile müzakerelerimizin meselesi olacak" dedi. Bir açıklama daha yapan Ukrayna lideri, ülkesinin güvenlik garantisi almasından sonra Kırım, Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin tanınması konularını Rusya ile görüşmeye hazır olacağını belirtti.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonunda 27. güne girildi. Savaşta, çatışmalar ülkenin birçok kentinde devam ediyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya ile muhtemel uzlaşma konularının Ukrayna’da referanduma sunulması gerektiğini söyledi.

Zelenski, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkesinin bir NATO üyesi olmadığı halde Ukrayna’yı üyelik şartlarında desteklemeye hazır ittifak ülkeleri olduğunu belirtti.

Güvenlik garantileri dahil olmak üzere Rusya ile olası uzlaşma konularının Ukrayna’da referanduma sunulması gerektiğini belirten Zelenski şunları kaydetti:

“Müzakere ekiplerine söylediğim gibi siz tüm bu değişiklikler hakkında bahsederken ve onlar tarihi nitelikte olabilir, biz hiçbir yere gidemeyiz, referanduma geleceğiz. Uzlaşma formatına halk karar verecek ama onların ne olacağı ise bizim Rusya ile müzakerelerimizin meselesi olacak. Bu nedenle her halükarda bu yolu halkımızla birlikte yürümeye ve her şeyi yapmaya hazırım.”

CANLI ANLATIM

15.40 Zelenski: Rusya'ya yönelik başka yaptırımlara, başka baskılara ihtiyacımız var

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın ülkesine açtığı ve yaklaşık bir aydır süren savaş karşısında bu ülkeye yönelik başka yaptırımların ve başka baskıların uygulanması gerektiğini söyledi.

Zelenski, İtalyan Parlamentosu'nun üst kanadı Senato ve alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin özel ortak oturumuna video konferans yöntemiyle bağlanarak ülkesindeki durumu aktardı.

Oturuma başkanlık eden Temsilciler Meclisi Başkanı Roberto Fico ve Senato Başkanı Maria Elisabetta Alberti Casellati, Zelenski'e söz vermeden önce Rusya'nın saldırısını kınadıklarını ve Ukrayna'nın yanında olduklarını bildirdi.

Zelenski, İtalyan parlamenterlere hitabında, sabah saatlerinde Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus ile telefonda görüştüğünü belirterek, Papa'ya bütün Ukrayna halkının bir orduya dönüştüğünü söylediğini anlattı.

İtalya'nın savaştan kaçan Ukraynalılara kucak açmasını daima hatırlayacaklarını dile getiren Zelenskiy, "Ukraynalılar olarak pandemi döneminde biz de size doktorlar gönderdik. Aynı şekilde sel sırasında siz de bize yardım ettiniz. Bütün bunları çok takdir ediyoruz ama işgal 27 gündür, neredeyse bir aydır sürüyor, bu nedenle (Rusya'ya yönelik) başka yaptırımlara, başka baskılara ihtiyacımız var" diye konuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı, geçen hafta Floransa'daki bir toplantıda savaşta 79 çocuk öldüğü bilgisini paylaştığını hatırlatarak, "İşte bugün bu sayı 79'dan 117'ye yükseldi. Rus işgali aileleri yok ediyor. Savaş Ukrayna kentlerini yıkmaya devam ediyor. Bazıları yarım milyon nüfusu olan Mariupol gibi, aynı Cenova gibi kentler harap oluyor. Cenova'nın tamamen harap olduğunu düşünün. Kiev'de işkence yapıyorlar, çocukları kaçırıyorlar, mallarımızı kamyonlara yükleyip kaçırıyorlar. Bu, Avrupa'da en son Naziler tarafından yapıldı" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın hedefinin Avrupa olduğunu ifade eden Zelenski, "Ukrayna, Rus ordusu için Avrupa'nın kapısıdır ve onlar Avrupa'ya girmek istiyorlar ancak barbarlık buraya girmemelidir" dedi.

Zelenskiy, İtalya’dan Rus oligarkların mal varlıklarını dondurup, onları ülkeye almamasını da istedi.


15.25 "Rus ordusu, Mariupol şehrine iki çok güçlü hava bombası attı"

Mariupol Belediye Meclisi, Rus ordusunun Ukrayna’nın Mariupol şehrine iki "çok güçlü bomba" attığı ifade etti.

Mariupol Belediye Meclisi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Rus ordusunun saldırılarının devam ettiği Mariupol’a Rus güçlerinin havadan iki çok güçlü bomba attığı ve bunun sonucunda şehrin daha da büyük bir yıkıma maruz kaldığı belirtildi.

Açıklamada, "Düşman, Ukrayna’nın Mariupol şehrini aşağılık bir şekilde yok etmeye devam ediyor. Rus hava kuvvetleri, bugün iki çok güçlü hava bombası attı. Şehir daha da büyük bir yıkıma maruz kaldı" ifadesi kullanıldı.

15.00 Kremlin: Ukrayna ile müzakerelerin daha hızlı ve kapsamlı olmasını istiyoruz

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, ülkesinin ABD'deki kritik altyapılara yönelik siber saldırı düzenlemesi ihtimaline ilişkin, "Rusya Federasyonu, ABD dahil Batı ülkelerinin birçoğu gibi devlet düzeyinde haydutluk yapmıyor." dedi.

Peskov, başkent Moskova'da, gazetecilere güncel konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Rusya'nın ülkesindeki kritik altyapılara siber saldırı düzenleyebileceği yönündeki açıklamasını değerlendiren Peskov, "Rusya Federasyonu, ABD dahil Batı ülkelerinin birçoğu gibi devlet düzeyinde haydutluk yapmıyor" diye konuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin, Rusya ile muhtemel uzlaşma konularının Ukrayna’da referanduma sunulması gerektiği yönündeki açıklamasını yorumlayan Peskov, "Ukrayna, egemen bir devlet ve burada devlet içinde süreçler olabilir ve olmalıdır" ifadesini kullandı.

Peskov, Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelere ilişkin, "İki heyetin müzakere masasında bulundurduğu maddeler de var. Bunların ayrıntılarına giremem. Bunların kamuoyuyla paylaşılmasının, istediğimizden daha yavaş ve daha az kapsayıcı süren müzakere sürecine zarar vereceğinden eminiz" değerlendirmesini yaptı.

Müzakerelerin daha hızlı ve kapsamlı olmasını istediklerini dile getiren Peskov, Rus ordusunun Ukrayna'da ele geçirdiği bölgelerde yerel yönetimlerin belirlenmesi için özel birimlerin oluşturulmadığını ifade etti.


13.05 Ukrayna: Rus ordusundan 15 bin 300 asker öldürüldü

Ukrayna, Rus ordusunun 15 bin 300 askerini, 99 uçağını, 123 helikopterini ve 509 tankını kaybettiği ifade etti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-22 Mart dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı.

Buna göre, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 15 bin 300 asker öldürüldüğü, Ruslara ait 99 uçak, 123 helikopter, 509 tank, 1556 zırhlı araç, 252 top, 80 roketatar sistemi ve 45 hava savunma sisteminin imha edildiği aktarıldı.

Rus güçlerinin 1000 araç, 3 hafif sürat teknesi, 70 yakıt aracı ve 35 insansız hava aracını da kaybettiği kaydedildi.


10.15 Zelenski’den taviz sinyali

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülkesinin güvenlik garantisi almasından sonra Kırım, Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin tanınması konularını Rusya ile görüşmeye hazır olacağını belirtti. Zelenski, Rusya ile ateşkes anlaşması için uzlaşılacak konuların Ukrayna halkı tarafından referandumla onaylanması gerektiğini de açıklamıştı.


10.00 Abramoviç’in ikinci yatı Marmaris’e yaklaşıyor

Rus oligark Roman Abramoviç'e ait ‘Eclipse’ adlı ikinci süper yat Türkiye kıyılarına yakın. Reuters’ın aktardığına göre 170 metrelik yat, Marmaris’e yaklaşıyor.

Abramoviç’in bir diğer yatı 430 milyon sterlin (8 milyar 408 milyon 620 bin TL) değerindeki ‘My Solaris’, dün Bodrum’a gelmişti.


07.01 Biden'ın Putin için "savaş suçlusu" ifadelerini kullanması sonrası ABD Büyükelçisi Rusya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan'ı, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için sarf ettiği "savaş suçlusu" ifadelerini protesto etmek için bakanlığa çağırdı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bu ifadelerin ABD-Rusya ilişkilerini kırıma noktasına getirdiği, Rusya'ya yönelik düşmanca tavırların "kararlı ve sert bir tepkiyle karşılık göreceği" belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, Sullivan'ın görüşmede "Gözaltındaki ABD vatandaşlarının konsolosluk hizmetlerine erişimine izin verilmesi talebinde bulunduğu" belirtildi.

Basketbol oyuncusu ABD vatandaşı Brittany Griner'ın konsolosluk hizmetlerine erişimine izin verilmediği bilgisine de açıklamada yer verildi.


06.45 ABD, Ukrayna'ya yüksek irtifa hava savunma sistemi verebilir

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, ABD yönetiminin bazı Avrupa ülkeleriyle "Ukrayna'ya yüksek irtifa hava savunma sistemi gönderilmesi üzerine görüşmelerini sürdürdüğünü" açıkladı.

BBC Türkçe'nin haberine göre; bugüne kadar ABD, Ukrayna ordusuna, sadece helikopterleri ve alçaktan uçak uçakları hedef almaayı sağlayan Stinger füze savarları vermişti.

Şimdi ise Rusya hava kuvvetlerine karşı daha etkili olabilecek yüksek irtifa uçakları da hedef alabilecek sistemleri verebilir. ABD'nin görüştüğü ülkeler arasında Slovakya öne çıkıyor.

Slovakya, daha önce S-300 füze savunma sistemlerini Ukrayna'ya gönderebileceğini; karşılığında farklı bir füze savunma sisteminin ülkeye konuşlandırılabileceğini açıklamıştı.


00.20 Ukrayna: Son 24 saatte 8 binden fazla sivil tahliye edildi

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, son 24 saatte insani yardım koridorları üzerinden sadece 8 bin 57 sivili güvenli bölgelere tahliye edebildiklerini bildirdi.

Vereşuk, video mesaj yoluyla yaptığı açıklamada, 21 Mart’ta sivillerin tahliyesi için onaylanan 8 insani yardım koridorundan 7’sinin çalıştığını söyledi.

Son 24 saatte çeşitli zorluklara rağmen 8 bin 57 kişiyi güvenli bölgelere tahliye edebildiklerini aktaran Vereşuk, “Mariupol’dan 3 bin 7 sivil Zaporojiya kentine çıkarıldı. Kiev bölgesindeki köylerden de 4 bin 370 kişi tahliye edildi” dedi.

Vereşuk, "özellikle Mariupol güzergahı üzerindeki kontrol noktalarında işgalci birliklerin yarattığı zorlukların tahliye otobüslerinin toplanma yerlerine hızlı bir şekilde ulaşmasına izin verdiğini" ifade etti.


00.10 Suudi Arabistan ile Rusya arasında 'arabuluculuk' görüşmesi

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan'ın, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Ukrayna krizinin çözümü konusunda Riyad'ın "arabuluculuk" yapması konusunu ele aldığı belirtildi.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'da yer alan habere göre Bin Ferhan, Lavrov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Bin Ferhan, görüşmede ülkesinin Ukrayna krizini, barışçıl yollarla çözme konusundaki destekleyici tutumunu belirtti.

Haberde görüşmenin ayrıntılarına değinilmedi.