Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatı ikinci haftasını geride bırakıyor. Savaş karşıtlığı üzerinden politika belirleyen batı ülkelerinin hem müzakere arayışı hem de Ukrayna’ya silah desteği sürüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü. Almanya ve Fransa’dan, Putin’in savaşı bitirmeye hazır olmadığı yönünde açıklamalar geldi. 

NATO’nun başını çektiği Batı bloku ile Rusya’nın “hegemonya savaşı” bu kez Ukrayna topraklarında yaşanırken, son iki haftada binlerce sivil, kadın, çocuk ve askerin yaşamını yitirdi, milyonlarca Ukraynalı mülteci oldu. Rusya’nın Ukrayna kentlerini bombalamasıyla devam ediyor. 

Güncel gelişmeler şöyle: 

13.10: MÜLTECİ TRENİNE SALDIRI

Ukrayna’nın ulusal demiryolu şirketi, doğu Ukrayna’dan tahliye edilen mültecileri almak için yola çıkan bir yolcu treninin Rusya ordusunun ateşi altında kaldığını ve bir kondüktörün öldüğünü duyurdu.

12.30: 9 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Lviv Valisi, Rus güçlerinin batıdaki askeri tesise saldırı düzenlediğini açıkladı. Vali, Rusya’nın askeri tesise 30 roket fırlattığını söyledi. Hava saldırılarında 9 kişinin hayatını kaybettiği, 57 kişinin yaralandığı belirtildi.

11.30: APARTMAN VURULDU

Rus hava saldırısı Çernihiv’deki konut binasını vurdu. Chernihiv Oblast Valisi Viacheslav Chaus, Rus hava saldırısında bir apartmanın vurulduğunu, en az bir kişinin öldüğünü duyurdu. 

11.15: İNGİLTERE: RUSYA KUŞATIYOR

İngiltere, Rus ordusunun Ukrayna güçlerini kuşatmaya çalıştığını açıkladı. İngiltere Savunma Bakanlığı yaptığı günlük istihbarat güncellemesinde, Rus kuvvetlerinin kuzeyde Harkov ve güneyde Mariupol yönünden ilerlerken ülkenin doğusundaki Ukrayna kuvvetlerini “çevrelemeye çalıştığını” söyledi.

Açıklamada, Kırım’dan ilerleyen Rus kuvvetlerinin batıya Odesa’ya yönelmek için Mykolaiv’i geçmeye çalıştığı belirtildi.

11.10: ZELENSKY-BENNETT GÖRÜŞMESİ

Zelensky, İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile görüşmesine dair açıklama yapıldı. İsrail Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre, Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ve İsrail Başbakanı Bennett, Cumartesi akşamı savaşı durdurmanın yolları ve İsrail’in çatışmayı çözme çabaları hakkında konuştu.

Görüşmede, Rusya tarafından esir alınan Melitipol Belediye Başkanının serbest bırakılması konusunda Zelensky’nin yardım istendiği ifade edildi.

11.00: UKRAYNA: TEKLİFLERİMİZ VAR

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rusya ile uzlaşmaya yakın olduklarını belirterek, “Rusya’nın çıkarlarını ve Ukrayna’yı zarar görmekten koruyan tekliflerimiz var” dedi.

10.15: 8 FÜZE FIRLATILDI

Ukrayna'nın Lviv kentindeki Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezine, Rus ordusu tarafından 8 füzeyle saldırı düzenlendiği bildirildi. Lviv Belediyesi konuya dair şu açıklamayı yaptı: "İşgalciler, Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezine saldırı düzenledi. İlk bilgilere göre 8 füze fırlattılar."

09.45: BATIDAN GÖNDERİLEN SİLAHLAR VURULDU

Rusya, bu kez Ukrayna'nın en batısında saldırı gerçekleştirdi. Polonya sınırı yakınındaki Lviv bölgesinde, Batı'dan gönderilen silahların dağıtımında kullanıldığı düşünülen bir üs vuruldu.

07.45: KİLİSE BOMBALANDI

Donetsk Bölgesi'nde yer alan Svyatogorsk kasabasında sivillerin bulunduğu bir kilisenin Rusya ordusu tarafından bombalandığı duyuruldu. Bölgede bulunan Gostomel kentine de hava saldırısı düzenledi. Rus devlet medyası ise, Rus uçaklarının Ukrayna ordusuna ait tesisleri vurduğu duyurdu.