Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesi 17’nci gününde. Kent kent yayılan çatışmalardan kaynaklı sivil tahliyeler için alınan ateşkes kararında aksamalar oluyor. Hava saldırılarını sürdüren Rus ordusu, Mariuopol kentini kontrol altına almaya çalışıyor. Çok sayıda sivilin mahsur kaldığı belirtilirken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, insani koridorlardan yaklaşık 100 bin kişinin tahliye edildiğini açıkladı. 

Çatışmalar sürerken ABD ve AB ülkeleri, Rusya'ya yönelik yeni yaptırım kararları alıyor.  Savaş eksinli bazı gelişmeler şöyle: 

17.12 ‘RUSYA İLE BİR ŞEYLERDE ANLAŞMAYA BAŞLADIK

Rusya ile müzakerelerle ilgili konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus heyetle belli başlı konuların görüşüldüğünü, bir şeylerde anlaşmaya başladıklarını söyledi.

15.26 UKRAYNA ORDUSU: RUSLAR MARİUPOL’UN DOĞU ETEKLERİNİ ELE GEÇİRDİ

Ukrayna ordusu, Rus ordusunun Mariupol kentinin doğu eteklerini ele geçirdiğni duyurdu. Ukrayna silahlı kuvvetlerine göre, Rus kuvvetleri Mariupol, Donetsk Oblastı ve Severodenetsk, Luhansk Oblast şehirlerini ele geçirmeye çalışıyor.

14.00 RUSYA, ABD’Yİ UYARDI: ASKERİ YARDIMLARI HEDEF ALIRIZ 

Rusya, Ukrayna'ya yabancı askeri yardım konvoylarını hedef alacağını açıkladı. Rus Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rus medyası RIA Novosti'nin aktardığına göre, Moskova'nın ABD'yi yabancı silah konvoylarının "Rus Silahlı Kuvvetleri için meşru hedefler" olacağı konusunda uyardığını söyledi. Ryabkov, ayrıca ABD Başkanı Biden’in “Üçüncü Dünya Savaşı” açıklamasına tepki göstererek, "ABD'li üst düzey yetkili açıkça Üçüncü Dünya Savaşı tehlikesinden bahsediyor. Bu, sinirleri alt üst etme girişimi, uluslararası topluma kendi gündemini dayatma girişimidir, bize göre bu çizginin yıkıcı hedefleri aşikardır" ifadelerini kullandı.

13.20 UKRAYNA: RUSYA CAMİ BOMBALADI 

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya ordusunun Mariupol'da aralarında Türkiye vatandaşlarının da bulunduğu sivillerin kaldığı Sultan Süleyman Cami'nin bombalandığını ileri sürdü. Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, can kaybı olup olmadığı bildirilmedi.

12.30 ROSCOSMOS: YAPTIRIMLAR UZAY İSTASYONU'NU YIKABİLİR

Rusya'nın uzay ajansı Roscosmos, Rusya'ya yönelik yaptırımların Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) çökmesine neden olacağı ve 500 tonluk dev istasyonun "denize veya karaya düşebileceği" yönünde uyarıda bulundu. Rogozin, "Roscosmos'a yönelik yaptırımların bedelini düşünmeliler" dedi. 

ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ISS'yi Rusya'nın yardımı olmadan yörüngede tutmak için çözüm yollarını araştırdıklarını duyurmuştu.

12.00 'KİMYASAL SİLAH' İDDİASINA RUSYA'DAN TEPKİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price'ın Rusya'nın Ukrayna'da kimyasal silah kullanabileceği iddiası tepki gösterdi. Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, "Bu tür suçlamalar yersiz. ABD'li bürokrat, her zaman olduğu gibi tek bir delil bile sunma zahmetine girmedi. Bu, ülkemizi şeytanlaştırmaya yönelik bir başka girişim" dedi. 

11.40 SİVİLLERİN TAHLİYESİ SÜRÜYOR 

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk, Rusya ordusunun kuşattığı güney liman kenti Mariupol da dahil olmak üzere Ukrayna'daki birçok insani yardım koridorunun bugün sivillerin tahliyesi için açık olduğunu duyurdu. Mariupol'a çatışmalar nedeniyle insani yardım ulaştırma krizi yaşandığını belirten Vereşçuk, Kiev ve Sumi bölgelerinden tahliyelerin devam ettiğini belirtti.

09.40 PİNK FLOYD GRUBU ÇALIŞMALARINI DURDURDU! 

Dünyanın en ünlü müzik gruplarından Pink Floyd, Moskova'nın Ukrayna'ya saldırı kararına tepki olarak 1987'den sonraki tüm çalışmalarını Rusya ve Belarus'taki dijital platformlardan kaldıracağını duyurdu.

08.30 BİDEN: RUSYA’YI İZOLE EDECEĞİZ

ABD Başkanı Joe Biden, ABD ve müttefiklerinin Rusya'yı daha da izole etmek için çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

08.10 ÇİN’DEN UKRAYNA’YA İNSANİ YARDIM 

Dünyanın büyük bir bölümü Rusya'yı izole ederken Moskova ile arasına mesafe koymayı reddeden ülkelerden Çin'in Ukrayna'ya gönderdiği insani yardımların ilk partisi Çernivtsi'ye ulaştı.

07.30 KİEV’DE SİREN SESLERİ 

Kiev, Çerkası, Harkov, Lviv ve Sumi kentleri hava saldırısı sirenleriyle güne başladı.

07.00 86 TÜRKİYELİ CAMİYE SIĞINDI!

Ukrayna'nın Mariupol kentinde 34'ü çocuk 86 Türk'ün sığındıkları Süleyman Camisi'nde mahsur kaldıkları açıklandı.

00.00 PENTAGON: HENÜZ DEĞİŞİKLİK GÖRMEDİK

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Putin nükleer kuvvetleri teyakkuza geçirme talimatı verdiğinden beri Rus nükleer konuşlanmasında herhangi bir değişiklik görmediklerini açıkladı.

23.45 'MELİTOPOL BELEDİYE BAŞKANI KAÇIRILDI’

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko, çatışmaların yaşandığı Melitopol’da Belediye Başkanı İvan Fedorov'un kaçırıldığını açıkladı. Geraşenko, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, Fedorov'un 10 Rusya askeri tarafından kaçırıldığını belirtti. 

23.20 YOUTUBE TAMAMEN ERİŞİM ENGELİ GETİRDİ

Daha önce Rusya'daki tüm reklamları durduran, RT ve Sputnik'in kanallarını Avrupa'da erişime kapatan video paylaşım platformu YouTube, şimdi de Rusya devletinin finanse ettiği tüm medya kanallarına erişim engeli getirdiğini duyurdu.