Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonu 9'uncu güne girilirken Rus ordusu ilerleyişi sürüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, operasyonun durmayacağını söyledi. Dün akşam iki ülke arasında Belarus sınırında yapılan ikinci tur müzakerelerde sivil tahliyeler için geçici ateşkes sağlandı. Taraflar üçüncü kez bir araya gelmek konusunda anlaştı. 

17.42 STOLTENBERG: NATO’NUN SAVAŞA GİRMESİ AVRUPA’DA SAVAŞA YOL AÇABİLİR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "NATO Rusya'yla savaş istemiyor" diyerek Ukrayna'nın uçuşa yasak bölge çağrılarını reddetti. NATO, Rusya'yı 'koşulsuz olarak hemen asker çekmeye’ çağırdı.

16.28 SPUTNİK: ZELENSKİ UKRAYNA’DAN AYRILDI

Rus devlet ajansı Sputnik’in geçtiği habere göre, Rusya Devlet Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Ukrayna’dan ayrıldığını iddia etti. Volodin, Zelenski’nin Polonya’da olduğunu öne sürdü.

16.00 NATO'DAN İSVEÇ VE FİNLANDİYA AÇIKLAMASI 

NATO Genel Sektereri Jens Stoltenberg, Brüksel'de NATO Karargahında gerçekleşen toplantıda açıklamalarda bulunarak, "Finlandiya ve İsveç NATO konsültasyonlarına dahil olacaklar. Daha kötüsünü göreceğiz, biz de bunun bedelini ödeteceğiz. Rusya derhal saldırıyı durdurulmalı" dedi.

15.37 ÇAVUŞOĞLU, RUSYA VE UKRAYNA'YA ANTALYA DAVETİ 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel'deki NATO karargahında açıklamalarda bulunarak "İki ülke bakanını Antalya'da buluşturmak isteriz" dedi.

15.28 NATO SEKRETELİ: RUSYA İLE ÇATIŞMA İSTEMİYORUZ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'de düzenlenen NATO dışişleri bakanları toplantısında konuştu. Rusya'nın, Avrupa kıtasındaki güvenliğe zarar verdiğini savunan Stoltenberg, "(Rusya) Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'ndan beri görülmeyen bir savaşa girişti. Güç kullanımı yoluyla temel ilkelerin tartışıldığı yeni normal oluşturdu. Her tarafa yayılan çatışma tehdidi gerçek. Ukrayna halkı ve demokratik olarak seçilmiş hükümetin yanındayız" diye konuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e seslenen Stoltenberg, "Putin'e savaşı sonlandırma, tüm askeri güçleri Ukrayna'dan çıkarma çağrısı yapıyoruz. Diplomatik çabalara iyi niyetinizle katılın. NATO bir savunma ittifakıdır. Rusya ile çatışma istemiyoruz. Ancak, Washington Anlaşması'nın 5'inci Maddesine kuvvetli bir şekilde bağlıyız. NATO, topraklarının her bir karışını koruyup savunacaktır" dedi.

15.17 KREMLİN: MÜZAKERELER KİEV'İN VERECEĞİ TEPKİYE BAĞLI

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Ukrayna-Rusya arasında Belarus'ta yapılan müzakerelere ilişkin konuşan Peskov, görüşmelerde Ukrayna'yla ilgili henüz bir anlaşmaya varılmadığını belirterek "Ukrayna tarafına sorunun çözümünün nasıl olacağını söyledik. Müzakerelerde bundan sonra olacaklar Kiev'in vereceği tepkilere bağlı" açıklaması yaptı. 

14.14 PUTİN'DEN DÜNYAYA: RUSYA'YLA İLİŞKİLERİ NORMALLEŞTİRİN

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, diğer ülkelere Rusya'yla ilişkilerini normalleştirme çağrısı yaptı. “Komşulara karşı art niyet taşımadıklarını” savunan Putin, "Rusya diğer devletlere karşı ekonomik yükümlülüklerini yerine getirecek" dedi.

13.52 BM KOMİSYON KURACAK

BM İnsan Hakları Konseyi, Rusya'yı kınayan ve Ukrayna'daki tüm insan hakları ihlallerini soruşturacak bağımsız soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin karar tasarısını kabul etti.

13.22 SCHOLZ: NATO ASKERİ ANLAMDA DAHİL OLMAYACAK

Almanya Başbakanı Scholz, NATO, Ukrayna'daki çatışmaya askeri anlamda dahil olmayacağını söyledi. 

13.00 'RUS ASKERLERİ MİKOLAYIV KENTİNE GİRDİ'

 Mikolayıv Belediye Başkanı Oleksandr Senkevich, Rus askerlerinin kente girdiğini açıkladı.

12.50 LUKAŞENKO: BELARUS ORDUSU OPERASYONA KATILMAYACAK

Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bugün “uzun” bir telefon görüşmesi yaptığını açıkladı. Lukaşenko, Belarus ordusunun Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonuna katılmadığını ve katılmayacağını söyledi.

12.30 AB: RUSYA’NIN YASAĞI ‘BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN İHLALİ’

Batılı devletlerin Rusya kaynaklı basın yayın organlarına getirdiği yasak sonrası Rusya da Alman ve İngiliz basın kuruluşlarına yasak getirdi. Rusya'nın Almanya devlet kanalı Deutsche Welle'nin Moskova'daki ofisini kapatması üzerine açıklama yanan Avrupa Birliği (AB), kararı kınayarak, “Basın özgürlüğünün ihlali” olduğunu belirtti. 

12.00 RUSYA: NÜKLEER SANTRAL KONTROLÜMÜZDE

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya'da kontrolü sağladıklarını doğrulayan bir açıklama yaptı. Açıklamada, santralin faaliyetlerinin normal bir biçimde devam ettiği aktarıldı. 

11.40 GAZPROM: AVRUPA'YA GAZ SEVKİYATI SÜRÜYOR

Rusya'nın en büyük enerji şirketi Gazprom, Avrupa'ya Ukrayna üzerinden doğalgaz sevkiyatının devam ettiğini açıkladı. Açıklamada, Avrupa ülkelerinden bugün itibarıyla 109.5 milyon metreküp gaz talebi olduğu belirtildi.

11.35 BLİNKEN: NATO BİR SAVUNMA İTTİFAKIDIR

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, NATO’nun savunmacı bir ittifak olduğunu ancak “bize bir çatışma gelirse buna hazırız” açıklaması yaptı.

10.05 NATO BRÜKSEL'DE TOPLANACAK 

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Olağanüstü NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı yapılacak. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da toplantı için Brüksel'e gitti. Reuters, Brüksel'deki NATO karargahından görüntü paylaştı. 

09.54 RUSYA'DAN BATI ÜLKELERİNİN YAYINLARINA KISITLAMA 

Rus medya denetleme kurumu, İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin Rusça servisi, Almanya merkezli Deutsche Welle, Prag merkezli ABD'li yayın kuruluşu Radio Liberty ve İngilizce-Rusça yayın yapan online gazete Meduza'ya ülkede erişimi kısıtladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, BBC'nin "Rusya'daki siyasi durumu ve güvenliği baltalayan bir yayıncılık yaptığını" savunmuştu.

09.43 ‘RUS ASKERLERİ SANTRALE EL KOYDU’

Reuters’ın geçtiği habere göre, Rus askeri kuvvetleri, Ukrayna'nın Zaporijya Nükleer Santrali’ne el koydu.

09.40 ÇİN’DEN RUSYA’YA YAPTIRIM

Çin devleti destekli Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB), Rusya ve Belarus'a yönelik faaliyetlerini durduracağını belirtti. Pekin merkezli AIIB'nin dün yaptığı açıklamada, "Bankanın çıkarlarını korumak için yönetim Rusya ve Belarus'taki faaliyetlerini askıya alma ve inceleme kararı verdi" denildi.

08.30 DSÖ: İNSANİ FELAKET KÖTÜLEŞECEK 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bir haftada 1 milyon kişinin Ukrayna’yı terk ettiğini hatırlatırken, gelecek günlerde ülkeden ayrılacak mültecilerin hastalıklara karşı daha hassas ve ekonomik zorluk yaşayan gruplar olabileceğini kaydetti. Polonya’da yardımları koordine eden DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, Ukrayna krizinde insani felaketin kötüleşebileceğini söyledi.

7.29 NÜKLEER SANTRAL CİVARINDA ÇATIŞMA DURDU 

Ukrayna’daki Zaporizhzhya Nükleer Santrali’nde çıkan yangının ardından, Energodar Belediye Başkanı Dmitro Orlov, bölgedeki çatışmanın sonlandığını söyledi. Ukraynalı yetkililer, çatışma nedeniyle nükleer tesisteki bir binanın üç katında yangın çıktığını açıklamıştı.

6.02 JOHNSON: PUTİN AVRUPA'NIN GÜVENLİĞİ TEHDİT EDEBİLİR

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “Rusya Devlet Başkanı Putin’in pervasız eylemleri tüm Avrupa’nın güvenliğini doğrudan tehdit edebilir” dedi. Zaporizhzhia nükleer santralinde çıkan yangının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefonda görüşen Johnson, durumun endişe verici olduğunu söyledi ve Rusya’yı santral çevresindeki saldırıları durdurmaya davet etti.

5.50 'NÜKLEER SANTRALDE GÜVENLİK SAĞLANDI'

Ukrayna’da dün gece yangın çıkan Zaporizhia nükleer santralinde güvenliğin sağlandığı açıklandı.Yerel yönetici Aleksandr Starukh, Facebook sayfasından yaptığı paylaşımda santral yönetimiyle görüştüğünü ve güvenliğin sağlandığını öğrendiğini aktardı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı da Ukrayna yönetiminin kendilerine ilettiği bilgiye göre santraldeki ana ekipmanların işlemeye devam ettiğini duyurdu.

4.50 SUUDİ ARABULUCULUK TEKLİFİNDE BULUNDU 

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Rusya ve Ukrayna liderleri ile temasa geçerek “taraflar arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu” söyledi. İki liderle de ayrı ayrı telefon görüşmesi yapan Selman, siyasi bir çözümü desteklediğini iletti.

4.30 ABD İLE RUSYA ARASINDA ÖZEL HAT KURULDU 

ABD Savunma Bakanlığı, “yanlış hesaplamaların, gerginliğin ve askeri vakaların önüne geçmek için” Rusya Savunma Bakanlığı ile özel bir telefon hattı kurulduğunu açıkladı. Reuters’a bilgi veren bir kaynak, hattın 1 Mart itibarıyla hayata geçtiğini söyledi. ABD ile Rusya daha önce Suriye savaşında da bu tür bir telefon hattı kurmuştu.