Rusya’nın Ukrayna’ya karşı 13 gündür yürüttüğü askeri operasyon istisadi alana kaydı. Batılı devletlerin Rus petrolüne ithalat yasağı açıklamalarına tepki gösteren Rusya, doğalgazı keserek cevap vereceklerini söyledi. Bir milyonu insanın göç ettiği, yüzlerle ifade edilen ölüm ve yaralamaların yaşandığı Ukrayna’nın 5 kentinde ateşkes kararı alındı. Dün yapılan üçüncü tur müzakere görüşmelerinde kısmi yol alındığı taraflarca belirtildi. 

Rusya-Ukrayna’da yaşanan güncel gelişmeler şöyle: 

12.25 ’12 BİN RUS ASKERİ HAYATINI KAYBETTİ’

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, 24 Şubat-7 Mart tarihleri arasında12 binden fazla Rus askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

11.45 ZELENSKİ: KIRIM VE DONBAS KONUSUNDA UZLAŞMA BULABİLİRİZ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski,  Kırım ve Donbas'ın tanınma olasılığıyla ilgili bir soruya "Bunu tartışabilir ve oradaki insanların nasıl yaşayacakları konusunda bir uzlaşma bulabiliriz" yanıtını verdi.

11.17 MACRON: MOSKOVA OLMADAN BARIŞ MÜMKÜN DEĞİL

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna konusunda Rusya ve halkına saygı gösterilmesi gerektiğini, zira Moskova'nın katılımı olmadan uzun vadeli bir barışın mümkün olmadığını kaydetti.

10.16 İNGİLTEDEN JET AÇIKLAMASI

Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace, Ukrayna'ya savaş jetleri sağlamayı seçerse Polonya'yı destekleyeceğini söyledi.

10.13 İNSANLAR KORİDORUN AÇILMASINI BEKLİYOR

Ukrayna'nın Sumy şehri insani koridorun açılmasıyla insanlar bugün TSİ 11.00'de otobüslerle ayrılmaya başlayacak.

10.05 1 MİLYON 200 BİN KİŞİ POLONYA’YA GÖÇ ETTİ

Polonya sınır muhafızları, 24 Şubat'tan beri Ukrayna'dan 1,2 milyonun üzerinde insanın ülkelerine giriş yaptığını kaydetti. 

10.04 NİKEL FİYATLARI YÜZDE 100 ARTTI 

Rusya'ya yaptırımlar sürdüren Batı'da nikel fiyatları yüzde 100'ün üzerinde yükseldi.

02.30 ZELENSKİY: KİEV'DEYİM

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, başkanlık ofisinden 9 dakikalık bir konuşmayla halka seslendi. "Kiev'de kalıyorum. Saklanmıyorum, kimseden korkmuyorum" diyen Zelenskiy, "Pazartesi gününün zor bir gün olduğunu söylerdik. Ülkemizde bir savaş var ve artık bizim için her gün pazartesi. Her günün her gecenin böyle olmasına alıştık. Mücadelemizin, savunmamızın 12. günündeyiz" ifadesini kullandı.

02.00 UKRAYNA: PUTİN VE ZELENSKİY DOĞRUDAN KONUŞSUN 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in doğrudan konuşmalarını istediklerini söyledi.

00.45 PUTİN: UKRAYNA'DA PROFESYONEL ASKERLER GÖREV YAPIYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, zorunlu askerlik hizmetini yapan kişilerin Ukrayna'daki askeri operasyona katılmadığını ve katılmayacağını söyledi. Sputnik Türkiye'nin haberine göre Putin “Yedek rezervden de ek yedek askerlerin çağırmayacağız. Ukrayna'daki görevleri sadece profesyonel askerler yerine getiriyor, barışı onlar sağlayacak” dedi.

00.20 'GAZ AKIŞINA AMBARGO’

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya’ya yönelik suçlamalar nedeniyle Kuzey Akım 1 konusunda adım atabileceklerine işaret etti. Mütekabiliyet gereği boru hattından giden doğal gaz akışını kesebileceklerini belirten Novak, “Kuzey Akım 1’den gaz akışına ambargo uygulamak için her hakka sahibiz. Ancak şu ana kadar böyle bir adım atmadık. Bunun kimseye faydası olmaz. Ancak Avrupalı siyasiler açıklamalarıyla bizi buna itiyorlar” dedi.

Rusya, Kuzey Akım 1 hattıyla Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya yılda 55 milyar metreküp doğal gaz sevk ediyor.

23.40 5 ŞEHİRDE GEÇİCİ ATEŞKES

Rusya, Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinde sivillerin tahliyesi için Moskova saati ile 10.00’dan itibaren geçici ateşkes ilan etti.