Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyonu 12’nci gününde. Göç, ölüm, yıkım birbirini izlerken, Fransa’nın talebiyle 4 kentte sivil tahliyeler için ateşkes kararı alındı. Taraflar, üçüncü tur müzakere görüşmeleri için bugün bir araya gelmeyi planlıyor. Öte yandan savaşın küresel ekonomiye yansıması petrol fiyatları üzerinden yayılıyor. Petrol fiyatı 139 doları gördü.  

Savaş eksenli gelişmeler şöyle:

17.22 ÜÇÜNCÜ TUR GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Rusya ve Ukrayna delegasyonları, barış görüşmelerinin üçüncü turu için bir araya geldi.

Rusya’nın Minsk Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, barış görüşmelerinin üçüncü turunun Belarus’un Belovejskaya Puşa bölgesinde başladığı belirtildi.

Görüşmelerde tarafların, Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü operasyona ilişkin siyasi, insani ve askeri konuları ele almaları bekleniyor.

16.17 KREMLİN: PUTİN AK BAŞKANI'YLA GÖRÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'le telefonda görüştü. Kremlin'in Basın Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, görüşmede "Mevcut durumun insani tarafları önemli ölçüde tartışıldı" denildi.  Açıklamada, Putin'in görüşmede "Rus birliklerinin siviller için hayati olan tüm önlemleri aldığı", "Asıl tehdidin sivilleri canlı kalkan olarak kullanan milliyetçi gruplar olduğu" dediği aktarıldı. 

15.50 MACRON: YAPTIRIMLARI SÜRDÜRECEĞİZ 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, yaptırımlarla Rusya'ya baskı yapmaya devam edeceklerini söyledi. 

14.30 ÇAVUŞOĞLU: UKRAYNA VE RUSYA DIŞİŞLERİ ANTALYA’DA BİRARAYA GELECEK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba’nın Antalya'ya biraraya geleceğini açıkladı. Çavuşoğlu, 10 Mart'a yapılacak görüşmeye kendisinin de katılacağını söyldi. 

12.48 ZELENSKİY ASKERİ UÇAK İSTEDİ 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Avrupa'nın geleceği Ukrayna direnişi tarafından belirleniyor" diyerek, Batılı liderlerden kendilerine askeri uçak verilmesini istedi. Zelenskiy, Rusya'ya petrol ambargosu dayatılması için de çağrıda bulundu. 

12.23 İNSANİ KORİDOR GÜZERGAHI TARTIŞMA AÇTI

Rusya'nın sivilleri tahliye amacıyla açacağını duyurduğu altı insani koridor konusunda rota tartışması yaşanıyor. RIA ajansının yayımladığı haritalara göre, koridorların geçen siviller Belarus ve Rusya'ya tahliye edilecek. Buna göre, Kiev'den çıkış yapanlar Belarus'a, Harkov'dan tahliye edilenler de sadece Rusya'ya gidebilecek. Ukrayna hükümeti, bu durumu tepki gösterdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin sözcüsü, durumu "tamamen ahlak dışı" olarak nitelendirdi.

12.26 MACRON KORİDOR İDDİALARINI REDDETTİ

Fransız Cumhurbaşkanlığı, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Putin'den insani koridor açılmasını bizzat istediği yönündeki iddiaları yalanladı.

11.08 POLONYA: 1 MİLYON UKRAYNALI GİRİŞ YAPTI

Polonya gümrük polisi, 24 Şubat'tan itibaren Polonya'ya 1.067 milyon Ukraynalının ülkeye giriş yaptığını; bunlardan 124 bininin pazar günü geçtiğini bildirdi.

10.26 ÇİN: İSTİKRARA ODAKLANMALIYIZ

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Pekin'in Ukrayna krizi konusunda her zaman objektif ve adil davrandığı belirtildi. "Müzakereler diyalog yoluyla sürdürülmeli" denilen açıklamda, "Bölgede uzun vadeli istikrara odaklanmalıyız" ifadesine yer verildi. 

09.50 PETROL FİYATI 139 DOLARI GÖRDÜ 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya petrollerinin ithaline yasak getirebilecek bir adımla ilgili Avrupa Birliği ile etkin bir şekilde müzakere yürütüldüğünü açıkladı. Almanya olası yasağa açıkça karşı çıkıyor. Reuters haber ajansına konuşan bir kaynak, AB’nin son 24 saatte yasaklama fikrine daha açık bir konuma gelindiğini söyledi. Yasak ihtimali konuşulurken petrol fiyatı 139 doları gördü. 

09.12 4 BİN 600’DEN FAZLA KİŞİ GÖZALTINDA 

Rusya'nın farklı şehirlerinde pazar günü Kremlin'in Ukrayna'ya açtığı savaşı protesto eden 4 bin 600'den fazla kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Rus haber ajanslarının aktardığına göre başkent Moskova'da bin 700, St. Petersburg'da da bin 500 kişi gözaltına alındı. Gözlem kuruluşu OVD-Info ise pazar günü 65 şehirde toplam 4 bin 644 protestocunun gözaltına alındığını bildirdi.

09.00 FRANSA TALEP ETTİ, 4 KENTTE ATEŞKES

Rusya, Ukrayna'nın Kiev, Mariupol, Harkov ve Sumi şehirlerinden sivillerin tahliyesi için Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla geçici ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Rus yetkililer, Putin'in, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kişisel talebi üzerine bu kararı aldığını ifade etti.

08.58 MIKOLAYİV'DE BOMBARDIMAN 

Ukrayna'nın güneyindeki liman kenti Mıkolayiv'ın belediye başkanı Oleksandr Senkevych, Rus güçlerinin kenti top atışına tuttuğunu söyledi. Senkevych, "Kentte patlamamış gülle var. Bunlara yaklaşmayın, kendiniz kaldırmaya çalışmayın" diye halka seslendi.

06.00 ZELENSKİY: UNUTMAYACAĞIZ 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, dün gece ulusa sesleniş konuşmasında "Hava savunmamızın bugün Ohmatdet (hastanesi) üzerinde düşürdüğü füzeyi, silahsız insanların bombalanmasını affetmeyeceğiz. Altyapımızın yıkımını affetmeyeceğiz. Ve Tanrı da affetmeyecek. Bugün değil. Yarın değil. Asla" diye konuştu.