Rusya-Ukrayna savaşında bir yandan müzakereler sürerken, bir yandan Rusya’nın ilerleyişi ve batının Ukrayna’ya silah desteği devam ediyor. Savaşın 11’inci günü geride kalırken, binlerce asker, sivil, kadın ve çocuk yaşamını yitirdi, bir milyonu aşkın kişi göç etti. Pazartesi günü üçüncü tur müzakere görüşmelerinin başlaması beklenirken, yıkımın en çok yaşandığı liman kenti Mariupol’dan sivillerin tahliyesi için çalışmalar sürüyor.

Gün içinde yaşanan gelişmeler şöyle:

17.40 MARİUPOL’DEN SİVİL TAHLİYESİ İPTAL EDİLDİ

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, öğle saatlerinde başlayan Mariupol’deki sivil tahliyenin başarısız olduğunu açıkladı. Twitter’dan açıklama yapan Kızılhaç, “Tarafların sadece prensipte değil, aynı zamanda güvenli geçişlerin ayrıntıları konusunda da anlaşmaları gerekiyor” dedi.

Sivillerin güvenliğe ihtiyacı olduğu vurgulanan açıklamada, " Onlar hedef değil. İnsanların acilen suya, yiyeceğe, barınağa ihtiyacı var. Onlara yardım getirebilmek için güvenlik garantisine ihtiyacımız var" ifadeleri yer aldı.

CNN’nin haberine göre Ukraynalı yetkililer de sivilleri taşıyan otobüs konvoylarının iptal edildiğini doğruladı.

15.45:  ERDOĞAN VE PUTİN GÖRÜŞMESİ: TİCARİ İLİŞKİ SÜRECEK

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaklaşık bir saat süren telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Ukrayna sorununun bir an evvel barışçı yöntemlerle çözümü konusunda her türlü katkıyı yapmaya hazır olduklarını belirtti” ifadeleri yer aldı.

Rusya’ya tüm dünyadan ekonomik yaptırımlar uygulanırken Kremlin, iki tarafın da ticari-ekonomik işbirliğini sürdürmeye yönelik niyetine açıklamasında yer verdi. Açıklamada, "Putin ve Erdoğan ikili ticari ve ekonomik işbirliğini sürdürmeye yönelik niyetlerini belirtti; çeşitli düzeylerde yakın temasların sürdürülmesi konusunda da anlaşmaya vardı" denildi. 

15.00 RUSYA’DA YÜZLERCE SAVAŞ KARŞITI TUTUKLANDI

OVD-Info adlı izleme grubuna göre, Ukrayna'daki savaşı protesto eden 21 ayrı kentte, 600’den fazla kişi tutuklandı. OVD-Info, Rusya’da savaş karşıtı gösterilerde gözaltına alınan ve tutuklanan kişi sayısının toplam 8 bin olduğunu duyurdu. Bilgilerini yerel medyaya dayandıran OVD-Info, Sibirya'nın Novosibirsk kentinde 200'den fazla kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

14.50 BM’DEN MÜLTECİ KRİZİ AÇIKLAMASI

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Ukrayna'dan 10 günde 1,5 milyondan fazla mültecinin komşu ülkelere geçtiğini söyledi. Twitter'dan açıklama yapan Grandi, yaşananları "Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en hızlı büyüyen mülteci krizi" olarak tanımladı.

14.15 ZELENSKİY: ODESSA’YA BOMBARDIMAN HAZIRLIĞINDA 

AFP’nin aktardığına göre, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya ordusunun Odessa kentine bombardıman hazırlığında olduğunu söyledi. 

13.20 MARİUPOL’DEN SİVİLLERİN TAHLİYESİ BAŞLADI

Rusya’nın ele geçirdiği ve yıkımın en çok hissedilen liman kenti Mariupol’den sivil tahliyeler başladı. Onlarla arka arkaya Zaparizha kentine doğru yola çıktı. Kentte halen yer yer çatışma sesleri duyuluyor. Konvoya, Kılızhaç eşlik ediyor.

13.10 ERDOĞAN İLE PUTİN GÖRÜŞTÜ

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 11’inci gününde, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefonda konuştu. Rusya devlet ajansı RİA, Erdoğan ve Putin’in Ukrayna’daki savaşı görüştüğünü yazdı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün yaptığı açıklamada Erdoğan’ın Putin’e ateşkes önereceğini söylemişti.

12.40: TASS: KORİDOR AÇILACAK

Rus Haber Ajansı (TASS), Ukrayna'nın güneydoğusundaki Mariupol ve Volnovakha kentlerindeki insani yardım koridorlarının yeniden açılacağını haber verdi. Haberde, Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin Halk Milisleri Başkan Yardımcısı Eduard Basurin, "Sabah saatlerinde hem Mariupol hem de Volnovakha'da insani koridorlar tekrar açılacak" sözlerine yer verildi.

12.00 MARİUPOL SİVİLLERİ TAHLİYE ETMEK İSTİYOR

Rusya ordusunun çok yoğun bombardımanın yaşandığı liman kenti Mariupol'da, sivillerin tahliye edilmesi için çalışılıyor. Rusya-Ukrayna temsilcileri arasındaki görüşmelerde kentteki sivillerin tahliye için insani koridor oluşturmuş ancak varılan ateşkes kısa süre sonra bozulmuştu. Mariupol Belediyesi’nin Telegram hesabından yapılan açıklamada, öğleden sonra sivillerin tahliyesinin başlayacağı ve Zaparizhia kentine koridor açılacağı duyuruldu.

Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boitchenko, Cumartesi günü katıldığı bir TV programında kentin yıkımdan kaynaklı tanınmayacak halde ve kuşatma altında olduğunu söylemişti. Sınır Tanımayan Doktorlar, bugün yaptığı açıklamada, Mariupol kentindeki durumu “felaket” olarak nitelendirdi. 

11.40 BELARUS’A YAPTIRIM

Güney Kore Dişileri Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’ya işgalinde destek gördüğü ve topraklarını kullandığı Belarus’a ticari yaptırım olarak “ihracat kontrolleri” uygulayacağını duyurdu. Güney Kore, Rusya için de benzer bir yaptırım kararı almıştı.

11.35 DSÖ SAĞLIK KURULUŞLARINA SALDIRIYI DOĞRULADI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Twitter’dan yaptığı açıklamada, "DSÖ, Ukrayna'da sağlık hizmeti veren çeşitli tesislere saldırıları, ölümler ve yaralılar olduğunu doğruladı. Başka raporlar da inceleniyor. Sağlık tesislerine ya da sağlık çalışanlarına tıbbi tarafsızlığı ihlal eder ve uluslararası insani hukuğun ihlalidir” ifadelerini kullandı.

10.40 RUSYA’NIN SİVİLLERİ HEDEF ALDIĞINA DAİR RAPOR

Britanya askeri istihbaratı, Rusya güçlerinin Ukrayna'da sivillerin yaşadığı bölgeleri hedef aldığı ancak Ukrayna direnişinin Rusya'nın ilerleyişini durdurduğuna yönelik bir rapor yayımladı. Mariupol, Harkov ve Chernihiv gibi şehirlerde sivillerin yaşadığı bölgelerin Rusya tarafından hedef alındığı belirtilen raporda, Rusya’nın bir benzerini Çeçenistan ve Suriye’de kullandığı öne sürülen bu hamlelerin “moral kırmak” için yapabileceği ifade edildi. Rusya, kesin şekilde sivillerin hedef alındığını reddediyor anca sahadan gelen görüntülerde sivil kayıpların olduğu görülüyor.

10.35 GÖRÜŞMELER YARIN

Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma’nın Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy, Solovyov Live isimli Youtube programındaki açıklamasında, “Üçüncü tur gerçekten de yakında gerçekleşecek, Pazartesi, yani ayın 7’sinde gerçekleşebileceğini düşünüyoruz” açıklaması yaptı.

Slutskiy, Ukrayna ile yapılan barış görüşmelerindeki Rus delegasyonunda görev yapıyor.

08.35 İNSANİ YARDIM KORİDORU

Ukrayna’da hükümette olan Halkın Hizmetkarı Partisi Başkanı David Arakhamia, insani yardım koridorunun bugün açılabileceğini ifade etti.

08.26 ABD’Lİ HEYET VENEZUELA’YA GİTTİ

Rusya’nın en yakın müttefiklerinden olan Venezüella’ya ABD’li bir heyet gitti. Heyet, Nicolas Maduro hükümetinden isimlerle görüşecek. The New York Times'a göre görüşmenin kimlerle yapılacağı ve ne kadar süreceği henüz bilinmiyor ve uzun yıllar sonra iki ülke arasındaki en yüksek düzey görüşme olacak. Rusya'nın Ukrayna işgalini kınayan Birlemiş Milletler (BM) karar tasarısında Latin Amerika ülkeleri Venezuela, Nikaragua ve Küba çekimser oy kullanmıştı.

08.02 SAVAŞ UÇAĞI İSTEDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ABD Kongre üyeleriyle video konferans görüşmesi yaptı. Wall Street Journal (WSJ) haberine göre Zelenskiy, "Acilen savaş uçağına ihtiyacımız var" çağrısına yönelik ABD yönetimi harekete geçti. Habere göre ABD yönetimi, Polonya ile Ukrayna'ya savaş uçakları temin etme konusunda görüşmeler yürütüyor. 

07.40 RUSYA’YA DOST OLMAYAN ÜLKELER

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’ya dost olmayan ülkelerin şirketlerinin borç ödemeleri ruble ile yapacağına dair bir kararname imzaladı. Karara göre hükümete iki gün içinde dost olmayan ülkeleri belirleyecek.

07.20 BİDEN İLE ZELENSKİY GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, yarım saatlik telefon konuşması gerçekleştirdi. Biden'ın Ukrayna'ya güvenlik, insani ve ekonomik desteğinin artacağı beyanatında bulundu.

04.45 KREDİ KARTI SAĞLAYICILARINDAN RUSYA’YA YAPTIRIM

Kredi kartı sağlayıcı şirketlerin önde gelenleri Visa ve Mastercard, Rusya'da çalışmalarını askıya aldı. Mastercard, Rusya bankaları tarafından verilen kartların artık altyapıları tarafından desteklenmeyeceğini ve Rusya dışında verilen kartların da Rusya'da geçerli olmayacağını duyurdu. Çevrimiçi ödeme platformu PayPal da Rusya'daki servislerini askıya aldıklarını açıklamıştı.