Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi ile görüşmesinin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri’yle bir araya gelerek ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Gazetecilerin, Türkiye’nin Ukrayna’ya verdiği İHA’lara nasıl yaklaştığı sorusunu sorması üzerine Lavrov, 'Rusya'nın Ankara ve diğer başkentleri Kiev'in militarist eğilimlerinin teşvik edilmemesi konusunda uyardığı' yanıtını verdi.

Rusya'nın Türkiye dahil tüm ülkelere Kiev'in açıklamalarını iyi analiz etmelerini tavsiye ettiğini dile getiren Dışişleri Bakanı Lavrov, "Tüm ilgili ülkelere, Türkiye de bunlardan biri, mevcut durumu, Kiev rejiminin ebedi militarist açıklamalarını incelemelerini tavsiye ettiğimizi ve bu militarist eğilimleri teşvik etmemeleri konusunda uyardığımızı belirtmek isterim" diye konuştu.

“KİEV'E SİLAH SATMADAN ÖNCE UKRAYNA'DAKİ NEO-NAZİLERİN EYLEMLERİNİ AKLINIZDA TUTUN”

Lavrov, ilgili ülkelerin Kiev'e silah satmayı planlamadan önce Ukrayna'daki Neo-Nazilerin eylemlerini akılda tutmaları gerektiğini vurguladı.

Ukrayna'nın pervasız eylemlere kalkışabileceği ve bunun kötü sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunan Lavrov sözlerini şöyle sürdürdü:

"2014 yılında yaşananlardan ders çıkarılması gerekirdi. Maalesef, bunun henüz gerçekleşmediği görülüyor. Bu hakikatin doğrulandığını göremiyoruz. Ukrayna yönetimini Rusofibik eğilimler konusunda teşvik eden ve hem önceki hem de mevcut Ukrayna yönetimini BM Güvenlik Konseyi kararıyla onaylanan Minsk anlaşmalarını uygulamama konusunda teşvik eden herkesin bu hakikati kabul edeceğini umuyorduk. Bu süreç kötü sonuçlanabilir zira oy oranını yeniden artırmanın peşine düşen mevcut Kiev rejimi, tamamen pervasız eylemlere kalkışabilir."

“ABD'NİN UKRAYNA'DA NE YAPTIĞI SORUSUNA HENÜZ YANIT VERİLMEDİ”

Lavrov, ABD'nin Ukrayna'daki gelişmeler ışığında yürüttüğü faaliyetlerini değerlendiren Rus Dışişleri Bakanı şöyle konuştu:

"Rusya'nın Ukrayna sınırında ne yaptığına dair sorular soruluyor. Yanıt çok basit: Biz orada yaşıyoruz, bu bizim ülkemiz. Peki bölgeye gemilerini gönderen, askerleri kendi topraklarından binlerce kilometre uzakta NATO nezdinde sürekli birtakım faaliyetler organize eden ABD ne yapıyor? Bu soru henüz yanıtlanmadı."

Kiev'e yapılan silah tedarikine de atıfta bulunan Sergei Lavrov, 2014 yılında Ukrayna'nın 'teşviklerin' etkisiyle darbenin ardından kendi halkına karşı saldırganlık uyguladığını hatırlatarak, "Dolayısıyla Zelenskiy yönetiminin temsilcilerinin Kiev'in Donbass'a saldırmayı planlamadığına, zira Kiev'in kendi halkıyla savaşamayacağına dair açıklamaları yalan. Kiev, darbenin sonra kendi halkına saldırdı ve o zaman bu yana kendi halkını terörist ilan ederek onlara karşı savaşa devam ediyor. Halbuki Donbass sakinleri, Ukrayna'nın diğer bölgelerinde hiç kimseye saldırmamıştı. Kiev'de iktidarı kendi ülkesindeki Rusça konuşan nüfusun haklarına karşı çıkan Neo-Naziler ele geçirdiğinde Donbass halkı sadece kendilerine rahat verilmesini istedi" ifadelerini kullandı.