Rusya'nın Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin’in içinde bulunduğu Rus bir heyet, Suriye’nin başkenti Şam’da hükümetle görüşmeler halinde.

Uzmanlar bu görüşmelerin yaklaşık bir ay önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında gerçekleşen görüşme sonrası ivme kazandığını belirtiyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan Lavrentiev ve Verşinin’in Şam’daki temasları konusunda henüz bir açıklama gelmiş değil.

Suriye’yi yakından takip eden diplomatlar bu görüşme trafiğinin aslında Suriye sorununda sona doğru gidişatı gösterdiğini belirtiyor.

“Suriye’nin geleceğinde kilit nokta Kürt meselesi”

Rûdaw’a konuşan Rus Emekli Diplomatlar Birliği Başkan Yardımcısı Andrey Baklanov, Kürt meselesinin Suriye’nin geleceğindeki rolüne dikkat çekerek “Üst düzey yetkililerimiz Şam’da pek çok konuyu müzakere ediyor. Şüphesiz Suriye’nin geleceğinde kilit nokta Kürt meselesi. Ekonomik sorunlar elbette çözülecek, fakat Kürt meselesi ulusal ve Suriye için anayasal bir mesele. Biz de [Rusya] her türlü desteği vermek için hazırız” değerlendirmesinde bulundu.

Uzmanlar, Rus heyetinin Şam’a gitmeden önce Ankara’nın Moskova’yı Kürtlere yardım etmekle suçlayıp yeni bir askeri operasyon yapacağı tehdidinde bulunduğuna dikkat çekiyor.

“Rusya, Rojava’da Kürtlere otonomi verilmesini istiyor”

Dünya Çatışma Çözüm ve Öngörme Merkezi Başkan Yardımcısı Aleksandr Kuznetsov, Rûdaw’a verdiği demeçte taraflar arasındaki beklentilere vurgu yaparak son süreci yorumladı.

Rusya’nın Rojava’da bir Kürt otonomisi istediğini söyleyen Kuznetsov, “Soçi zirvesinde Erdoğan ve Putin İdlib konusunda anlaşamadı. Şimdi ise Rusya, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) kontrolü altındaki bölgelerin Suriye egemenliğine tekrar girmesini ve Suriye güçlerinin dönmesini, fakat aynı zamanda bu bölgelerde Kürtlere bir otonomi verilmesini ve bu hakkın anayasada garanti altına alınmasını istiyor. Nitekim 3 sene önce böyle bir anayasa hazırlanmıştı, fakat Esad Kürt otonomisine çok sert tepki göstermişti” ifadelerini kullandı.

Kremlin’e yakın kaynaklar da Moskova ve Washington arasında Suriye’deki Kürt meselesi konusunda bir ortak fikir olduğu görüşünde.

 Öte yandan Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pederson, Suriye hükümeti ile muhalefetin yeni bir anayasa yazma konusunda anlaştığını duyurmuştu. 

Türkiye, Rusya’nın tutumuna tepki göstermişti

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçtiğimiz günlerde Rusya’nın Rojava konusundaki tutumuna tepki göstermiş ve Washington’la beraber Moskova’nın da YPG konusunda sözünü tutmadığını belirtmişti:

“Biz Fırat Kalkanı Harekatı'nı başlattıktan sonra da diğer Suriye'nin kuzey doğu bölgesindeki harekatlarımızda da Amerika ve Rusya'yla bir mutabakata varmıştık. Her iki ülke de bu bölgedeki YPG’yi en az 30 kilometre güneye çıkaracaklardı.

Bu sözler maalesef tutulmadı. Dolayısıyla son yapılan saldırılarda, bu bölgede sivillere yönelik ve bize yönelik saldırılarda da Rusya'nın da ABD'nin de sorumluluğu var.”