Rusya, Türkiye'nin desteklediği Suriyeli militanlarla Suriye Demokratik Güçleri'nin (QSD) güçlerinin çatıştığı stratejik öneme sahip Eyn Îsa’ya kasabası yakınlarına yeni askeri inzibat birlikleri konuşlandırdı.

Moskova'nın bu kararı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un yarın yapacağı görüşme öncesinde atıldı. 

Suriye topraklarının kuzeybatı kesimini kontrol altında tutan Türkiye'nin desteklediği Suriyeli militalar ile QSD güçleri arasındaki bu ayın başından bu yana Eyn Îsa'da çatışmalar görülüyor. 

Dışişleri bakanlarının görüşmesi hakkında bilgi sahibi bir Türkiyeli yetkili, Reuters'e yaptığı açıklamada, Ankara'nın kasabadan QSD'nin çekilmesini istediğini ifade ederek, "Yarın iki bakan son noktayı koyacaklardır. QSD'nin Eyn Îsa'yı kesinlikle terk etmesi gerekiyor ve bunun için her türlü adım atılmaya hazır. Eyn Îsa çevresinde Rusya ile Türkiye'nin ortak gözlem noktaları oluşturması konusunda mutbakata çok yakın durumdayız. Yine ortak devriyeler planlanıyor" dedi.

Eyn Îsa kasabası Suriye'nin kuzeyini birbirine bağlayan ve Rusya-Türkiye devriyelerin gezdiği M4 otoyolunun üzerinde bulunuyor.

QSD'yi PKK'nin uzantısı olarak gören Türkiye, Suriye'de sınır bölgesi yakınlarında QSD'nin varlık göstermesini istemiyor. Ankara 2016 yılından bu yana düzenlediği sınır ötesi askeri operasyonlarla kontrolü Özgür Suriye Ordusu olarak adlandırılan kendisine yakın Suriyeli militanlara vermişti.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan dün geç saatte yapılan açıklamada, bölgeye pazar günü ek askeri inzibat birlikleri gönderildiği ifade edilerek, "Eyn Îsa'daki istikrarsız durumun farkındayız... Türkiye tarafıyla daha önce yapılan görüşmelerde Rusya ve Suriye ortak gözlem noktalarının kurulmasına karar verilmişti. Rusya askeri inzibat ek birlikleri durumu istikrara kavuşturma çabalarını hızlandırmak için Eyn Îsa bölgesine vardı" ifadeleri yer aldı.

Savaş uçaklarıyla da bölgede devriye gezen Moskova, iki tarafa da top ateşini durdurmaları için çağrıda bulundu. Moskova, Türkiye'nin desteklediği militanların son 24 saatte top ateşi açmadığını belirtti.