Rojava Üniversitesi bilim, kültür ve sağlık alanında ilerleme kat etmek amacıyla Washington State Üniversitesi ile bir anlaşma imzaladı. Anlaşmanın Washington’da kurulan Kürdistan Örgütü (KAID) aracılığıyla imzalandığını belirten Rojava Üniversitesi Dış İlişkiler Büro Sorumlusu Gulistan Sîdo, “Bu örgüt, Kürdistani bir örgüttür ve başta Rojava olmak üzere dört parça Kürdistan’daki kurumlara yardım etmek istiyor” ifadelerini kullandı.

ANHA’nın haberine göre anlaşma öncesi görüşmelerin üç taraflı gerçekleştirildiğini belirten Gulistan Sîdo, “Görüşme Kürdistan Örgütü (KAID), Rojava Üniversitesi Sağlık Fakültesi Yönetimi ve Washington State Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi arasında gerçekleşti” dedi.

ANLAŞMA YENİLENEBİLİR

Washington State Üniversitesinin ABD’nin en eski üniversitelerinden biri olduğunu belirten Gulistan Sîdo, “Anlaşmayı 24 Ocak 2021’de üç taraf arasında resmi bir toplantıyla online bir şekilde gerçekleştirdik. Anlaşma eğitim ve bilimin ilerlemesi kapsamında ve bazı maddelere dayanılarak imzalandı. Aynı zamanda master ve doktora programları için de anlaşmaya varıldı” dedi.

Tarafların birlikte çalıştaylar da düzenleyeceğini belirten Gulistan Sîdo, özel projelerin Washington State Üniversitesi tarafından finanse edileceğini kaydetti. Gulistan Sîdo, 5 yıllık bir anlaşma imzalandığını ve iki tarafın anlaşmayı yenilebileceğini ifade etti.

DEĞİŞİM PROĞRAMI DA UYGULANACAK

Üniversiteler arasında öğrenci değişimi programının da uygulanacağını belirten Gulistan Sîdo, “Washington State Üniversitesi’ne sunmak üzere, Rojava Kurdistan’ının folklorunu, kültürünü ve tarihinin korunmasını içeren bir program tasarısı hazırladık. Programın onaylanması durumunda çalışma grupları ortak bir çalışma yürütecek ve sonuçlar arşivlenecek. Daha sonra bu çalışma basılı olarak yayımlanacak” dedi.

ORTAK DERGİ HAZIRLANACAK

Öğrencilerin birlikte ortak bir dergi çıkaracağını belirten Gulistan Sîdo, projenin ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından da maddi olarak destekleneceğini de kaydetti. Yapılan anlaşmayla Rojava Üniversitesi’nin artık dünya çapında resmi olarak da tanınmasının önünün açıldığını belirten Gulistan Sîdo, “Bu proje ayrıca üniversite öğrencilerinin resmi diplomalarını tanıyarak, gelecekte hizmet sunacak” dedi.

Rojava Üniversitesi’nin kuruluşundan bu yana dünyadaki birçok üniversite, fikirsel ve kültürel kurumlarla anlaşma imzaladı. Almanya’daki EmdenLeer Üniversitesi, İtalya’daki Parma Üniversitesi, Kaliforniya Üniversitesi ve Süleymaniye Kürdistan Kültürünü Koruma Merkezi ile de anlaşmalar yapıldı.