Özerk Yönetimi, Koronavirüs tedbirleri kapsamında 23 Mart’tan başlamak üzere 15 günlük sokağa çıkma yasağı ilan etmişti. Bugün yayınlanan genelge ile sokağa çıkma yasağını 15 gün daha uzatıldı.

Açıklamada:“Kamu yararının korunması adına Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim Meclisi 19.03.2020 tarihinde aldığı 29 numaralı karara şu eklemeleri yapmıştır.Sokağa çıkma yasağı için 19.03.2020 tarihinde alınan 29 numaralı kararın devamı olarak 07.04.2020 tarihinden 21.04.2020 tarihine kadar olmak üzere 15 gün daha uzatılmıştır.Kararın alındığı 19.03.2020 tarihindeki 29 numaralı genelgenin 4’üncü bendine göre tarım ilaçlama dükkanları, veterinerler, tarım malzemeleri satan dükkanlar saat 17.00 ile 01.00 arasında açık bulunacaktır.Bu kararla ilgili tüm kesimler bilgilendirilecektir” denildi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre;

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanları Abid Hamid El- Mihbaş ve Bêrîvan Xalid, dünyayı tehdit eden Koronavirüs (Kovid-19) pandemisine ilişkin Reqa’daki Özerk Yönetim binasında basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Eşbaşkan Abid Hamid El-Mihbaş, koronavirüse karşı alınan önlemlerin tamamının önemli olduğunu belirterek, “Bu önlemler, salgının Kuzey ve Doğu Suriye’ye girişini engellemiştir. Bu önlemlerin ekonomi ve halkın günlük yaşamını etkilediğinin farkındayız ancak önceliğimiz halk sağlığıdır” dedi.

‘ÖNLEMLER SALGININ BÖLGEYE GİRİŞİNİ ENGELLEDİ’

Özerk Yönetim’in salgına karşı aldığı tedbirler sonucunda salgının Kuzey ve Doğu Suriye’ye girişinin engellendiğini söyleyen El-Mihbaş, bu önlemlerin ekonomiyi ve halkın günlük yaşamını etkilediğini ve önceliğin halk sağlığı olduğunu belirtti. El-Mihbaş, ayrıca tüm merkezlerde gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Sağlık Komitesi’ne gerekli ödeneğin ayrıldığını da sözlerine ekledi.

‘FATURALAR ALINMAYACAK’

Bölge sakinlerinin yaptıkları günlük işlerle geçimini sağladığına dikkat çeken El-Mihbaş, halkın alınan tedbir kararlarından en az şekilde etkilenmesi için bir dizi yeni karar aldıklarını açıklayarak, “Buna göre, halka gerekli gıda desteği sunulacak. Ayrıca önümüzdeki Mayıs ve Haziran aylarında su, elektrik ve temizlik faturaları alınmayacak” diye belirtti.

El-Mihbaş, öğrencilerin eğitim haklarından mahrum kalmaması için de Eğitim ve Öğretim Komitesi tarafından gerekli önlemlerin alındığını belirterek, tüm derslerin televizyon kanallarından verildiğini belirtti.

Koronavirüs salgının dünya ekonomisini etkilediğine dikkat çeken El-Mihbaş, toplumun ihtiyaçlarının karşılanması ve sürekliliğinin sağlanması amacıyla Özerk Yönetim’in ekonomisini korumaya çalıştıklarının altını çizdi.

TIBBİ DESTEK ÇAĞRISI

Özerk Yönetim kaynaklarının saldırılar ardından yetersiz kaldığını belirten El-Mihbaş, “Ayrıca sağlık sisteminin altyapısı saldırılar nedeniyle büyük zarar gördü. İşgal saldırılarında tüm tıbbi cihazlar talan edildi” dedi.

Uluslararası Koalisyon, BM ve Dünya Sağlık Örgütü’ne koronavirüs ile mücadelede gerekli tıbbi desteğin sağlanması çağrısında bulunan El-Mihbaş, tıbbi desteğin özellikle kamplarda olası bir insanlık krizinin önüne geçeceğine dikkat çekti.

‘VAKA YOK’

El-Mihbaş, Özerk Yönetim adına gerekli çalışmaları sürdüren sağlık emekçileri, kriz masası, belediyeler ve İç Güvenlik Güçleri’ne teşekkür ederek, bölgede şu ana kadar hiçbir koronavirüs vakasının bulunmadığı bilgisini verdi.