Kuzey ve Doğu Suriye’de koronovirüsün (Covid-19) üçüncü dalgası yayılmaya devam ediyor. Bölgede şimdiye kadar 13 bin 423 kişi virüse yakalanırken, 447 kişi de yaşamını yitirdi. Özerk Yönetim, bölgede 13 Nisan'da on gün sürecek olan sokağa çıkma yasağı ilan etti.  

'HASTA SAYISINDA CİDDİ ARTIŞ VAR'

Virüsün yayılmasına ilişkin bilgi veren Kobanê Kantonu Covid-19 Merkez Hastanesi çalışanı hemşire Talin Muhemed Teyar, kantonda hasta sayısında ciddi artışların gözlemlendiğini söyledi. Talin, “Kantonda yaklaşık olarak 100 kişi Covid-19 hastalığına yakalandı. Günlük olarak 16 veya 18 kişide virüs tespit ediliyor. Örneğin bugün 16 kişi hastaneye başvurdu. Covid-19 hastanesi olarak genel tedbirlerimizi alıyoruz. Fırat Bölgesi Sağlık Bakanlığı gerekli ilaçları temin ediyor. Hastanenin ihtiyaçlarını bakanlık karşılıyor” dedi. 

'BÖLGEMİZDE AŞIYA ULAŞMA İMKANIMIZ OLMADI'

Virüsün hızla yayıldığını ifade eden Talin, virüsü geçirenlerin de halen risk grubunda olduğunu ve hastalığı atlatanlarda kalıcı etkilerin görüldüğünü dile getirdi. Özerk Yönetim’in sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini hatırlatan Talin, “Fakat bu yasağa birçok kişi uymadığı için gün geçtikçe sayı artıyor. Bize başvuran hastalar, hastalığın son aşamasında başvurdukları için zorlanmalarımız oluyor. Hastanemiz 24 saat açık, doktor ve hemşireler 24 saat nöbetleşerek çalışmanın başındalar. Birçok ülke Covid-19 aşısını kulandı. Fakat ne yazık ki bizim bölgelerde bu aşı kullanılmadı ve var olan ilaçlarla hastalarımızı en iyi şekilde tedavi etmeye çalışıyoruz” diye belirtti. 

'HASTALAR OKSİJEN TÜPÜNE BAĞLI'

İlk salgına göre yeni evre salgınının daha zor olduğunu ve küçük yaşta çocukların ağır bir şekilde geçirdiğini vurgulayan Talin, “Şuan hastalık geçene kadar maalesef hastalarımız oksijen tüpüne bağlılar. Küçük yaşta çocuklar yakalanınca doktor ve hemşireler olarak bundan etkileniyoruz. Eskiden koşullarımız daha zordu. Ve salgından kendimizi nasıl koruyup, nasıl tedavi edilmesi konusunda çok bilinçli değildik. Fakat şuan eskiye oranla koşullarımız da iyi, tedbirlerimiz de en üst seviyede. Tek fark şuan ki salgın ağır olduğu için 24 saat boyunca hastalar oksijen tüpüne bağlılar. En çok zorlandığımız noktalardan biri yeteri doktor sayısına sahip olamamak. Hastaların durumu bizi etkiliyor. Fakat bunu hastalara yansıtamıyorsun ve hastalığı atlatmak için tedavinin yanı sıra moral veriyoruz” ifadelerini kullandı. 

'DIŞARI ÇIKILMASIN'

Talin, halkın dikkat etmesi gereken hususlara da değinerek, şunları aktardı: “Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi tarafından sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Halkımızdan isteğimiz dışarı çıkmamaları. Halkımız taziye, toplu ve kalabalık ortamlara girmemeli, dışarı çıkarken de gerekli önlemlere dikkat etmelidir. Alış veriş zamanında alınan yiyecekleri, sebze, meyveleri iyi yıkayıp, temizlemeliler. Maskesiz ve eldivensiz kesinlikle dışarı çıkılmamalı ve tokalaşmamalılar. Halkımız gerekli tedbirleri almalıdır. Yeni salgın ağır bir evrede olduğu için dikkat edilmeli. Herhangi bir belirtide mutlaka karantiya girilmeli ve Covid-19 merkez hastanesine başvurmalılar.