Reqa’nın 2017’nin Kasım ayında DAİŞ’in elinden özgürleştirilmesinin ardından acil müdahale ekipleri kentte enkaz yığınları altından cenazelerin çıkarılması için çalışmalara başladı. ANHA’nın geçtiği haberde, çalışmalar kapsamında DAİŞ tarafından oluşturulan çok sayıda toplu mezar bulundu.

Bazı toplu mezarlarda DAİŞ üyelerine ait cesetlerin, bazılarında ise kadın ve çocuk cesetlerinin olduğu tespit edildi. Acil müdahale ekiplerinin verilerine göre, açılan toplu mezarlarda içerisinde yabancı gazetecilerin de olduğu çok sayıda ceset çıkarıldı. DNA testleri yapılmadığı için cesetlerin kime ait olduğu henüz tespit edilemedi.

Toplu mezarların bir kısmı Fırat Nehri’nin kenarında bir kısmı da kent merkezinde, bazı toplu mezarlar da Bedo Mahallesi’nde bulundu.

Toplu mezarlara insanların gömüldüğüne şahit olan bazı kişilerin haber vermesi üzerine acil müdahale ekipleri söz konusu noktalarda çalışma başlattı. Çeşitli yerlerde açılan toplu mezarlardan 5 bin 700 ceset çıkarıldı. Toplu mezarların tespit edilmesinin ardından uzman doktorlar ve adli tıp da mezarlardaki çalışmaları takibe aldı.

‘700 CENAZE TEŞHİS EDİLEBİLDİ’

Acil müdahale ekibi sorumlusu Yasir Xemîs, kentin özgürleştirilmesinin ardından çalışmalarına başladıkları ifade etti. Reqa’da tespit ettikleri 29 toplu mezarın 25’ini açtıklarını belirten Yasir, “Toplu mezarlarda çoğunlukla topluluk önünde katledilen kişilerin cenazeleri bulunuyor. Bunların yanında kadın ve çocuk cenazeleri de var. Yerel kaynaklar yabancı kişilerin de katledildiğini söyledi. Bu kişilerin yabancı gazeteciler olma ihtimali var. Adli tıp doktorları çıkardığımız cenazelere otopsi yapıyor. Cenazelerin kime ait olduğu tespit edilmeye çalışılsa da DNA testi bulunmadığı için net sonuç elde edilemiyor. Şimdiye kadar 700 cenazenin kime ait olduğunu tespit edebildik. Bu kişilerin çoğunu üzerlerindeki belgelerden yola çıkarak teşhis ettik” diye konuştu.