Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) tarafından yayınlanan son rapora göre, Afrika’da yüz milyonlarca kişinin yaşadığı çok sayıda ülke ile Yemen açlık tehlikesiyle karşı karşıya. Rapora göre, Afrika’nın en kalabalık ülkesi Nijerya’nın kuzeyinin yanı sıra Güney Sudan, Burkina Faso ve Yemen’de açlık ciddi boyutlarda. Bu ülkelerde süren çatışma ve iç savaşların insani yardımların ulaştırılmasına engel olduğu belirtilen raporda, bunun ağır bir açlık krizine neden olacağı vurgulandı.

SALGIN DA BÜYÜTÜYOR

Rapora göre, Afrika kıtasında Etiyopya, Somali, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali, Nijer, Sierra Leone, Mozambik, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Sudan ve Zimbabwe gibi ülkelerde on milyonlarca insan doğrudan tehdit altında. Açlık tehlikesinin Afrika dışında ise Yemen, Suriye, Lübnan gibi Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Afganistan veya Güney Amerika’daki Venezuela ve Haiti’de tehdit oluşturduğu raporda yer aldı. Raporda tüm bu ülkelerdeki ekonomik kötüleşmenin yanı sıra halen devam eden Covid-19 salgınının açlık tehdidinin büyümesinde etkili olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca Nijerya’nın kuzeyinin yanı sıra Burkina Faso’da cihatçı çetelerle mücadele ile Yemen ve Güney Sudan’daki iç savaşların açlık krizinin büyümesine yol açtığı ifade edildi.

ACİL HAREKET AMA NASIL?

WFP ve FAO raporunda acilen harekete geçilmemesi halinde önümüzdeki 3 ila 6 ay içerisinde büyük insani krizler yaşanabileceğine özellikle vurgu yapılıyor ve tüm bu ülkelerdeki krizlerin önlenebilmesi için insani yardımların geçişinin kolaylaştırılması ve dünya devletlerinin bu yardımları finanse etmesinin acil olduğuna vurgu yapılıyor. Ancak rapor, bütün bu ülkelerin zenginliklerine el koyan büyük kapitalist devletlerin açlıktaki sorumluluğuna değinmediği gibi hızla krize doğru sürüklenen dünya kapitalizminin yoksullara yardım etme konusundaki isteksizliğini de sorgulamıyor.

GIDA FİYATLARI ZİRVEYİ ZORLUYOR

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya genelinde temel gıda fiyatlarının ekim ayında yüzde 3.1, yıllık bazda da yüzde 6 arttığını belirtti. Fiyatların art arda 5 aydır yükselişte olduğu kaydedildi. Tahıl fiyat endeksinin son bir ayda yüzde 7.2, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 16.5 yükseldiği ifade edilen açıklamada, artışın başlıca nedeni olarak daralan ihracat arzı, Arjantin’deki kötü hava koşulları ve Avrupa, Kuzey Amerika ve Karadeniz Bölgesi’ndeki kurak hava gösterildi. Şeker fiyatları da ekimde yüzde 7.2 artış gösterirken dünyanın en büyük şeker üreticisi iki ülke Brezilya ve Hindistan’da üretimin düştüğü belirtildi. Süt ürünleri fiyat endeksi aylık bazda yüzde 2.2 artarken en çok peynir, yağsız süt tozu, tam yağlı süt tozu ve tereyağı pahalandı. FAO’nun açıklamasında, “Ekimdeki fiyat artışları, Asya ve Orta Doğu pazarlarından gelen yoğun ithalat talebiyle desteklenen kısa vadeli teslimattaki daralmadan kaynaklanıyor” ifadesine yer verildi.