Irak Federe Kürdistan Bölgesi (Başur-Güney Kürdistan) halkı, 30 yıl önce bugün (05 Mart 1991) Baas rejimine karşı büyük bir ayaklanma başlattı. Kürtçe’de “ayaklanma” anlamına gelen Raperîn sonuçları ve doğurduğu gelişmeler nedeniyle Kürdistan tarihinde önemli bir yer edindi. Güney Kürdistan halkının Irak’ta Baas rejiminin zulüm ve işgaline karşı yürüttüğü mücadele 5 Mart 1991’de başlatılan Raperîn’le birlikte yeni bir dönemece girdi.

Halk tarafından başlatılan ve daha sonra Peşmerge’nin de katılımıyla büyüyen ayaklanma kısa bir süre sonra Raperîn’le Güney Kürdistan topraklarının büyük çoğunluğu Baas işgalinden kurtarıldı. Federe Kürdistan Bölgesi’nin tüm kentlerinde, ilçe ve köylerinde Baas rejimi kurumları ve Irak ordusunun varlığına son verildi.

Raperîn’le birlikte 7 Temmuz 1992’de bakanlar kurulunun oluşturulmasının ardından Kürdistan Parlamentosu 4 Ekim 1992’de Kürdistan’ı Irak’ın içinde federal bir yönetim olarak ilan etti. Bu federal yönetim 2003 yılında ABD’nin Irak’ta Saddam rejimini devirmesine kadar uzanan yaklaşık 10 yıl boyunca Saddam’ın ekonomik ve siyasi baskılarına direnerek işleyişini devam ettirdi.