Genç Kadınlar birliği Rakka’da çocuk evlendirmelere dikkat çekmek amacıyla “Çocuk Evlendirmelere Hayır” başlığıyla çalıştay düzenledi. Tac Salonu’nda düzenlenen çalıştayda Kuzey ve Doğu Suriye genelinden genç kadınlar ile İsviçre ve Belçikalı temsilciler de dahil olmak üzere 100 kadın hazır bulundu. Çalıştayda “Çocuk yaşta evlendirmelerin nedenleri”, “Çocuk evlendirmelerini azaltma yöntemleri” ve “Çocuk evlendirmeler sorununa bilimsel yaklaşım” konu başlıklarıyla 3 oturum düzenlendi.

“Çocuk yaşta evlendirmelerin nedenleri” konu başlığına ilişkin Jineoloji Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Xaliya Neimê susnum yaptı. Xaliya, kadına yönelik şiddete karşı caydırıcı yaptırımlar olmadığı için çocuk evlendirmelerin yaşandığını kaydetti.

“Çocuk evlendirmeler nasıl azaltılır?” sorusunun tartışıldığı ikinci oturumda ise Efrîn Bölgesi Genç Kadın Birliği yöneticilerinden Esma Mustafa sunum yaptı. Esma, çocuk evlendirmelerdeki oranın düşürülmesi için uluslararası tedbirlerin alınması, kadın haklarını koruyan stratejilerin izlenmesi gerektiğine işaret etti.

Konuya ilişkin görüşlerini dile getiren Tebqa Genç Kadın Birliği Üyesi Hemîda Mihemed ise kadın haklarını korumak adına ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini ve böylece hem çocuk evlendirmelerin hem de kadına yönelik şiddetin engellenebileceğini vurguladı.

“Çocuk evlendirmeler sorununa bilimsel yaklaşım” konu başlıklı gerçekleşen üçüncü oturumda, her yıl 18 yaş altı 12 milyon kız çocuğunun evlendirildiği, bu evliliklerin çocuklar üzerinde fiziki ve psikolojik olarak olumsuz etki yarattığı belirtildi.

Sunumların ardından çalıştay, soru-cevap bölümüyle son buldu.