Rojava'da Suriye Demokratik Güçleri (QSD), büyük çoğunluğu IŞİD militanlarının ailelerinden oluşan 61 bin kişinin kaldığı El Hol kampında son günlerde yaşanan şiddet olayları nedeniyle büyük bir operasyon düzenledi. 5 bin kişinin katıldığı operasyonda, dokuz kişi tutuklandı. Bu kişilerden birinin bir "IŞİD lideri" olduğu belirtildi.

3 AYDA 45 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Operasyon pazar günü şafak vaktinde, el Hol kampında son dönemde işlenen cinayetlerden sorumlu tutulan uyuyan IŞİD hücrelerinin temizleme amacıyla başlatıldı. Kampta 1 Ocak 2021 tarihinden bu yana 45 kişinin öldürüldüğü belirtiliyor.

ARANAN IŞİD ÜYELERİ YAKALANDI

QSD'den yapılan açıklamaya göre, operasyona 5 bin Asayiş gücünün yanı sıra QSD, YPG ve YPJ üyeleri de destek verdi. Tutuklanan dokuz kişinin arasında, isimleri arananlar listelerinde bulunan IŞİD üyelerinin yanı sıra uzun zamandır örgüte militan toplamakla suçlanan Ebu Saad el Iraki de bulunuyor. 

KENDİ ÜLKELERİ ALMIYOR

Haseke bölgesinde bulunan el Hol kampında, çoğunluğunu IŞİD militanlarının ailesi olan kadın ve çocukların oluşturduğu yaklaşık 61 bin kişi kalıyor. Bu kişilerin 40 bine yakını da, yabancı ülkelerin vatandaşı. Bu kişilerin kendi ülkelerine gönderilip buralarda yargılanması yönünde Birleşmiş Miletler (BM), ABD ve QSD'den yapılan çağrılar ise büyük ölçüde yanıtsız kalmış durumda.