Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İngiltere'nin başkenti Londra'da başlayan NATO zirvesine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Hızla gelişen dünyada NATO’nun kendine özgü eskimiş düşünce basmakalıplarının bir işbirliği aracı olamayacağını söyleyen Putin, ayrıca “NATO’nun Rusya sınırlarına yakınlaşması güvenliğimiz için tehdit” ifadesini kullandı.

‘NATO VARLIĞINI SÜRDÜRMEKLE KALMAYIP GENİŞLİYOR’

Putin, NATO ittifakının Sovyetler Birliği’yle mücadele için kurulduğunu ancak Sovyetler Birliği’nin kalmadığını ve NATO’nun kuruluşuna cevaben oluşturulan Varşova Paktı, Varşova Anlaşması’nın da olmadığına dikkat çekti. Putin, “Ancak NATO varlığını sürdürmekle kalmayıp genişliyor da. Kuruluşu sırasında 12 ülke varken, artık 29 ülke var. İttifak ülkelerinin askeri harcamaları da küresel askeri harcamaların yüzde 70’ini oluşturuyor” dedi.

‘RUSYA’NIN ÇIKARLARI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMADI’

Rusya’nın işbirliği için adımlar atmasına rağmen İttifak’ın kendilerine karşı doğru davranmadığını belirten Putin, “Kabaca konuşmak gerekirse, Rusya’nın çıkarlarını hiçbir şekilde göz önünde bulundurmadı. Yine de ortak güvenlik, gezegenimizin istikrarlı ve barışçıl gelecek çıkarlarının üstün gelmesini umuyorum” diye belirtti.