Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'da geçici ateşkes ilan etme girişimlerinin Neonazi gruplar tarafından engellendiğini savundu.

Putin, Moskova'da havayollarının kabin ekipleriyle düzenlediği toplantının ardından açıklamalarda bulundu. "Ukrayna'da her şeyin plana uygun ilerlediğini" ve "Rus ordusunun hedeflerine ulaşacağını" söyleyen Putin, "Ukrayna'ya operasyon emri vermek şüphesiz zor bir karardı" dedi. "Ukrayna'daki askeri altyapıyı yok etme çalışmalarının neredeyse tamamlandığını" belirten Putin, Rusya'da sıkıyönetim veya olağanüstü hal uygulama planları olmadığını da ifade etti.

Batı ülkelerinin Ukrayna'ya desteğine tepki gösteren Putin,  "Ukrayna'da Batı ülkeleri tarafından aktif olarak desteklenen durum, Ukrayna'daki anayasa karşıtı darbe döneminden bile daha fazla kontrolden çıktı. Bu desteğini gizleyen de yok. Saklamıyorlar ve doğrudan bunun için 5 milyar dolar harcadıklarını söylediler" diye konuştu.

'UÇUŞA YASAK BÖLGE KARARI ASKERİ OPERASYONLARA MÜDAHALE OLARAK GÖRÜLECEK' 

Ukrayna'ya uçuşa yasak bölge koyma girişimlerinin ise askeri faaliyetlere müdahale olarak değerlendirileceğini belirten Putin, "Başka bir ülkeden uçuşa yasak bölge koyma girişimi askeri operasyonlara doğrudan müdahale olarak değerlendirilecek. Bize uygulanan yaptırımlar Rusya'ya savaş ilan etmek gibidir" diye konuştu.

'KİEV'İN TALEBİ ÜZERİNE GEÇİCİ ATEŞKES İLAN ETTİK ANCAK SİVİLLER REHİN ALINIYOR'

Putin, açıklamasında Sumi, Harkov ve Mariuopol kentlerinde sivillerin rehin alındığı yönünde bilgiler olduğunu ifade etti; "Sumi ve Harkov'da yabancı vatandaşları rehin aldılar. Bir tren istasyonuna götürdüler ve üç gündür orada tutuyorlar. Bu bilgi Ukrayna yönetimine, Batı ülkelerin liderlerine ve BM genel sekreterine iletildi. Kimse bir şey yapmıyor. Gerçekten, onları doğrudan canlı kalkan olarak kullanıyorlar. Aynı durum şu anda Mariupol'da da yaşanıyor" dedi. 

Mariupol'da geçici ateşkes kararının Kiev'in talebi üzerine alındığını da kaydeden Putin, "Hükümetten, Kiev'den aradılar, ordumuzla temasa geçtiler: 'Vatandaşların çıkması için bir koridor verin' dediler. Bunun üzerine askeri harekat hemen askıya alındı ve ne olduğuna bakılıyordu. Ancak kimseyi dışarı çıkarmıyorlar, insanları canlı kalkan olarak kullanıyorlar. Kim onlar? Tabii ki Neonaziler. Tam olarak bu tür eylemlerle ülkelerini ve devletlerini yok ediyorlar" diye konuştu.

UKRAYNA'NIN OLASI NATO ÜYELİĞİ: NATO'YLA SAVAŞMAK ZORUNDA KALIRIZ

Putin, "nükleer güçleri alarma geçirme" emri vermesinin ardından Ukrayna'nın nükleer güç elde etmesine ilişkin Batı ülkeleri tarafından girişimler yürütüldüğünü kaydetti. "Ukrayna'nın nükleer statü kazanma niyetinin görmezden gelinmeyeceğini" ifade eden Putin, "Artık (Ukrayna'nın) nükleer statü kazanması, yani nükleer silahlar elde etmesi hakkında konuşuluyor. Bunu nasıl yok sayabiliriz? Bu kesinlikle gerçek bir tehdit, bu çok saçma" dedi.

"Ukrayna'nın NATO'ya kabulü hakkında da giderek daha aktif konuşmalar yapılıyor" diyen Putin, sözlerine şöyle devam etti: "Bunun neye yol açabileceğini anlıyor musunuz? Eğer bu bir NATO ülkesiyse, o zaman, o örgütün kuruluş anlaşmasına uygun olarak, diğer tüm üyeler askeri bir çatışma durumunda o ülkeyi desteklemesi gerekiyor. Donbass'ta askeri operasyonlar yürütüyorlar ve Kırım'a da sızacaklar. Ve sonra tüm NATO örgütüyle savaşmak zorunda kalacağız. Nedir bu? Sonuçlar açık, değil mi? Herkes için açık olduğunu düşünüyorum" dedi.